Home Blog Hoe bouw je een coming soon page met Shopify?
Hoe bouw je een coming soon page met Shopify?
16 minuten leestijd

Hoe bouw je een coming soon page met Shopify?

In dit blog lees je wat een coming soon page is, waar een goede pagina uit bestaat, delen we een aantal succesvolle voorbeelden en tot slot geven we je handvatten om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een coming soon page.
Door Simon Albers 09/10/2022

Een succesvolle campagne heeft meer nodig dan een goede website. Klanten komen niet vanzelf aanwaaien en moeten worden aangetrokken door een prikkelende boodschap. Daarom is het van groot belang om als onderneming een buzz te creëren rondom je nieuwe producten. Een van de beste manieren om dit te doen is het bouwen van een coming soon page. Dit trekt de aandacht, maakt nieuwsgierig en is dé kans om je doelgroep alvast te leren kennen.

Shopify Bureau Opklopper ontwikkeld voor klanten, tijdens de ontwikkeling van een nieuwe Shopify webshop, vaak een coming soon page om ervoor te zorgen dat tijdens de ontwikkeling van een nieuwe webshop de marketing al kan starten. Door deze ervaring hebben we veel kennis opgedaan en in deze blogpost delen we deze kennis met jou.

In deze blogpost beantwoorden we deze vragen:

 • Wat is een coming soon page
 • Waarom heb je een coming soon page nodig
 • Wat is een pre-launch en waarom is het belangrijk?
 • Hoelang duurt de voorbereiding van een pre-launch?
 • Waaruit bestaat een succesvolle coming soon page?
 • Hoe bouw je een coming soon page met Shopify?

We beantwoorden deze vragen met voorbeelden en stapsgewijze uitleg zodat je na het lezen van deze blogpost zelf van start kan gaan met de lancering van je webshop of nieuwe product!

I. Wat is een coming soon page?

Een coming soon page is een landingspagina om klanten nieuwsgierig te maken voor een product of merk dat binnenkort wordt gelanceerd. Op de pagina staat wanneer het product beschikbaar komt of wanneer de webshop gelanceerd wordt. Er wordt er een tipje van de sluier gegeven over het design, de functionaliteiten of de redenen waarom je het product moet gaan kopen of als eerste de webshop moet bezoeken. Dit kan in de vorm van video, afbeeldingen, maar ook een nieuwsbrief inschrijving of aanmeldformulier. We onderscheiden twee verschillende coming soon pages:

 1. Coming soon page voor een productlancering: dit type pagina gebruik je wanneer je een nieuwe collectie of product lanceert. De pagina bestaat binnen je huidige webshop en genereert daarmee automatisch bestaande bezoekers. Er is bij dit type dan ook geen wachtwoord pagina of andere tijdelijke oplossing nodig.
 2. Coming soon page voor een merklancering: wanneer er een volledig nieuw merk wordt gelanceerd, krijgen bezoekers alleen toegang tot deze coming soon page of slechts enkele pagina om meer interesse te kweken en is de rest van de website nog verborgen.

Een coming soon page heeft als voornaamste doel het in contact komen met potentiële klanten die meer willen weten over de nieuwe producten. Door ze nieuwsgierig te maken met een coming soon page, vergroot je de kans tot aankoop wanneer het product of merk op de markt komt.

Opklopper coming soon page.webp

II. Waarom heb je een coming soon page nodig?

Een coming soon page is meer dan een tijdelijke oplossing. Het is dé manier waarmee e-commerce bedrijven de interesse van hun doelgroep wekken en het nieuwe product alvast promoten. Er zijn verschillende redenen om een coming soon page te ontwikkelen:

 • Genereren van leads: genereer middels een coming soon page potentiële klanten. Deze stuur je vervolgens berichten om 'warm' te houden tot je product / webshop lancering én wanneer de lancering daadwerkelijk zo ver is!
 • Test van pitch: een coming soon page is de perfecte manier om je marketingboodschap alvast te testen. Werk met verschillende varianten om te zien welke boodschap uiteindelijk het beste converteert. We raden je aan om een A/B test te doen voor je landingspagina om erachter te komen welke pitch en presentatie het beste werkt.
 • Betrek de klant in het proces: laat potentiële klanten weten hoe de producten werken en betrek ze in het productontwikkelingstraject.
 • Verzamel feedback: om de beste oplossing voor je klanten te creëren, is goede feedback van grote waarde. De coming soon page biedt de kans om je klanten om feedback te vragen en hiermee het product verder te ontwikkelen.
 • Bouw de spanning op: het creëren van een buzz rondom je merk, heeft alles te maken met het opbouwen van spanning. Een coming soon page moet bezoekers nieuwsgierig maken en verleiden om terug te komen, zodra de webshop of het nieuwe product officieel is gelanceerd stuur je ze een uitnodiging en zijn zij je eerste bezoekers.

Met een coming soon page bouw je alvast je eerste publiek op. We kijken nu verder naar wat een pre-launch is en waarom deze essentieel is voor het succes van een nieuw product.

Bureau Opklopper is op het moment bezig met een pre-launch voor een marketing spel. Het is een mooi voorbeeld van wat je allemaal kan bereiken en wat voor technieken je kan toepassen van een pre-launch.

III. Wat is een pre-launch en waarom is het belangrijk?

Een pre-launch maakt het mogelijk om een hype rondom nieuwe producten of de lancering van een nieuw merk te creëren. Dit vindt nog plaats voordat de officiële lancering heeft plaatsgevonden. Het is de eerste verbinding van je product met de koper en daarmee van essentieel belang voor het succes van een goede pre-launch strategie.

Een goed voorbeeld is dat van Hotjar. Het team werkte maandenlang aan de een grote pre-launch. Toen de website uiteindelijk werd gelanceerd, had het bedrijf al meer dan 60.000 e-mailadressen van potentiële klanten verzameld. Met de tips uit deze blogpost kun jij dit ook bereiken!

Opmerking: Bureau Opklopper ontzorgt ondernemers en bedrijven volledig bij de lancering van nieuwe Shopify merken en producten.

Hoe lang duurt een pre-launch campagne?

De voorbereiding van een goede pre-launch duurt over het algemeen vier maanden. Hierbij is het bouwen van een coming soon page inbegrepen. De voorbereidingstijd is ook afhankelijk van het type producten dat je verkoopt.

IV. Waaruit bestaat een succesvolle coming soon page?

Een coming soon page is van onschatbare waarde en moet daarom een doordachte strategie hebben. Het is het eerste moment dat klanten in aanraking komen met je nieuwe product en dé kans om een vaste lijst met leads te genereren. Een succesvolle coming soon page die de gewenste resultaten oplevert, bestaat uit acht kenmerken:

 1. Een pakkende kop: het eerste dat een bezoeker ziet op de pagina is de kop. Om de aandacht te trekken en bezoekers vast te houden, moet de kop buzz creëren en dus opvallen. Een kop vertelt waar het product of merk overgaat en vertelt in enkele woorden wat je te bieden hebt. De bezoeker weet na het lezen ervan wat het probleem is waarmee hij of zij kampt, en welke oplossing jij te bieden hebt.
 2. Kort en bondig: websitebezoekers scannen pagina’s en beslissen binnen 0,05 seconden of ze op de pagina blijven. Het direct trekken van de aandacht is hiermee van essentieel belang. Houd de pagina daarom kort en bondig en blijf weg van wollig taalgebruik of kleine details. Vertel in een paar zinnen waar het om gaat en wat je krijgt wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Om bezoekers te triggeren kun je gebruik maken van de techniek ‘schaarste’. Hiermee impliceer je dat er een beperkte voorraad beschikbaar is of dat producten slechts binnen een bepaalde tijd kunnen worden gekocht. Volgens professor Gerald Zaltman (Harvard Business School) vindt 95% van de aankoopbeslissingen onbewust plaats. Op basis van deze kennis kun je gebruik maken van tactieken op de coming soon page. Dit kan klanten net dat extra duwtje in de rug geven om een aankoop te doen.
 3. Een sterke call-to-action: zorg ervoor dat er op de pagina een duidelijke en makkelijk herkenbare call-to-action knop aanwezig is. Klanten weten op deze manier direct welke actie van hen verwacht wordt, voordat ze de pagina verlaten. Om de knop op te laten vallen, raden we aan om grote en opvallende lettertypes te gebruiken met contrasterende kleuren. Een goed voorbeeld hiervan is de Spotify Car Thing productlancering.
 4. Live chat: een nieuw product brengt logischerwijs vragen met zich mee. Dit is een uitgelezen kans om in contact te komen met potentiële klanten. Voeg hiervoor een live chat toe, zodat bezoekers direct vragen kunnen stellen. Je kunt de chat ook gebruiken om zelf berichten te verzenden. Zo is het mogelijk om na bepaalde acties, berichten te sturen. Denk hierbij aan de tijd die een bezoeker op de website is of de afstand die de bezoeker scrollt. Een live chat brengt je merk echt tot leven. Je kunt klanten persoonlijk begroeten, ondersteuning bieden, wat zorgt voor een hoge klanttevredenheid en een hogere omzet. Iedere twijfel over je nieuwe product kan je direct wegnemen.
 5. Knoppen: naast een goede call-to-action knop wil je ook verschillende social media knoppen toevoegen. Op deze manier kunnen bezoekers het nieuwe product delen met hun vrienden, familie en volgers. Het delen van productinformatie zorgt voor een hogere merkbekendheid en meer websiteverkeer. Daarnaast zorgt het delen voor ‘social proof’. Hoe meer likes, reacties of shares een product oplevert, hoe meer betrouwbaarheid er komt onder nieuwe bezoekers.
 6. Aanmeldformulier: een coming soon page is de uitgelezen kans om contactgegevens van potentiële klanten te verzamelen. Vraag bezoekers om hun e-mailadres en breng ze in ruil hiervoor als eerste op de hoogte van de lancering. Het is hierbij belangrijk om ze als eerste bezoekers exclusiviteit aan te bieden met informatie of een aantrekkelijke korting. Op deze manier bouw je een goede relatie op en kun je met regelmaat direct contact opnemen.

Niet iedereen zal het formulier invullen en daarom hebben we een aantal tips op een rij gezet om dit aantal te verhogen:

 • Houd het formulier zo kort mogelijk en vraag alleen de informatie die je echt nodig hebt om een relatie op te bouwen
 • Gebruik afbeeldingen en kleuren om bepaalde functies uit te lichten
 • Zorg dat de call-to-action knop opvalt
 • Zorg voor zo min mogelijk afleiding
 1. Countdown: met een countdown timer op de coming soon page kun je extra urgentie creëren. Je kunt hiermee je bezoekers bewust maken dat er maar een beperkte bedenktijd is om het product aan te schaffen.
 2. Zorg voor een aanbieding: of je nu een groot of klein merk bent, klanten worden altijd getriggerd door een aantrekkelijke aanbieding. Door gebruik te maken van verschillende aanbiedingen tijdens de pre-launch, kun je de verkoop alvast stimuleren. Aanbiedingen motiveren bezoekers om een gewenste actie uit te voeren en het biedt een win-win situatie voor zowel het merk als de klant.

Er zijn verschillende aanbiedingen waarvan je gebruik kunt maken:

 • Kortingen
 • Vroegtijdige toegang tot producten
 • Kleine cadeautjes
 • Toegang tot loyaliteitsprogramma’s

Met bovenstaande tips bouw je een succesvolle coming soon page. We nemen je nu mee in een aantal goede voorbeelden van merken die een coming soon page hebben gebruikt binnen hun marketingstrategie.

V. 4 voorbeelden van succesvolle coming soon pages

De meest succesvolle merken werken met een coming soon page om hun producten en winkels te lanceren. Hieronder lichten we vier merken uit die met hun coming soon page verbluffende resultaten hebben behaald.

1. Het merk Pilot werkte met giveaways om meer leads te genereren

De pre-launch strategie van het merk Pilot had maar één doel: zo veel mogelijk websiteverkeer genereren en daarmee aanmeldingen voor hun e-maillijsten binnenhalen. De strategie omvatte PR, teaser video’s, giveaways en advertising. Op de coming soon page was het mogelijk om aan een loterij deel te nemen, welke vervolgens gedeeld moest worden op social media. Dit leverde maar liefst 30.000 e-mailadressen op en binnen twee uur was er 1 miljoen dollar omzet gegenereerd.

2. Saha maakte gebruikt van referral marketing voor leadgeneratie

Het pindakaasmerk Saha wilde de meer dan 37 miljoen Amerikanen die het ontbijt overslaan, overtuigen het PBGO-product te kopen. Bezoekers werd gevraagd om familie en vrienden zich te laten aanmelden voor de nieuwsbrief in ruil voor een beloning. De campagne leverde uiteindelijk 20.000 aanmeldingen op, waarbij 94% kwam door referrals. Het laat zien dat word-of-Mouth een zeer sterke marketingtechniek is.

3. Harry’s verzamelde 100.000 e-mailadressen middels referral marketing

Ook Harry’s (een haarverzoringsmerk voor mannen) ontwikkelde een succesvolle productlancering middels referral marketing. Ze verzamelden bijna 100.000 e-mailadressen in slecht een week tijd met behulp van een coming soon page. Bezoekers werd in ruil voor beloningen gevraagd om de website door te sturen naar vrienden en familie. Uiteindelijk was maar liefst 77% van de aanmeldingen afkomstig van referrals.

4. Soma werd succesvol door hun persoonlijke netwerk

Soma is een high-end concurrent van Brita waterfilters en is gegroeid door vrienden, familie en een groot persoonlijk netwerk. Ze richtten zich via hun netwerk op het creëren van een buzz rondom hun producten op social media platforms als Facebook. Nadat Soma live ging is het succes gefinancierd voor meer dan 147.000 dollar.

VI. Hoe maak je een coming soon page in Shopify?

Wanneer je voor een nieuwe website een coming soon page gaat maken, is Shopify een uitstekende keuze. Er zijn twee manieren om een coming soon page in Shopify te bouwen:

1. Optie 1: Gebruik de Shopify wachtwoord pagina

Wanneer je een volledige nieuwe winkel lanceert, maak je gebruik van een wachtwoord pagina. Dit kan via het volgende stappenplan:

Stap 1 - Settings.webp

Stap 1: ga naar Online winkel > Voorkeuren om wachtwoordbeveiliging in te schakelen Log in op het Shopify beheerders dashboard en klik vervolgens op ‘Online winkel’ in het linkermenu. Klik hierna op ‘Voorkeuren’. Zodra dit venster is geopend, scroll je naar beneden. Bij ‘Wachtwoordbeveiliging’ kun je de coming soon pagina maken door op ‘Wachtwoord inschakelen’ te klikken. Vervolgens kun je het bericht dat klanten te zien krijgen als ze op de pagina terechtkomen aanpassen.

Stap 2 Shopify Coming soon.webp

Stap 2: navigeer naar de thema-editor om de pagina aan te passen Om het design van de pagina aan te passen, ga je naar de thema-editor. Vanuit het Shopify beheerders dashboard ga je naar ‘Online winkel’ en klik je op ‘Thema’s’. In het huidige thema klik je vervolgens op ‘Aanpassen’. Binnen de thema-editor selecteer je bovenaan ‘Overige’ en ga je naar de wachtwoord pagina. Wanneer je in de pagina-editor bent kun je de koptekst, voettekst en hoofdtekst aanpassen.

Stap 3 shopify coming soon.webp

Stap 3: secties toevoegen, verplaatsen en aanpassen Wanneer je gebruik maakt van een 2.0 thema, kun je ook secties toevoegen en verplaatsen. Je kunt zelf kiezen uit verschillende secties, zoals blogberichten, collages of aanmeldingsformulieren. In de koptekst kun je ook een logo toevoegen en het formaat ervan wijzigen. In de voettekst is er ruimte voor social media iconen en een desgewenste achtergrondafbeelding. Het hoofdgedeelte biedt nog een aantal opties om de alineatekst en stijl van de tekst aan te passen.

Stap 4 coming soon page.webp

Optie 2. Ontwerp een tijdelijk thema voor de coming soon page

Wil je een coming soon page op maat? Dan kun je werken met een tijdelijke pagina van je Shopify website. Je maakt hiervoor een dubbele versie aan van het thema en gebruikt de startpagina als coming soon page. Op deze manier zijn er meer mogelijkheden en heb je toegang tot extra secties die niet beschikbaar zijn bij een wachtwoord pagina. Volg de onderstaande stappen voor het ontwikkelen van een tijdelijk thema:

Stap 1 kopie van Shopify thema.webp

Stap 1: Ga naar ‘Online winkel > Thema’s’ Navigeer naar het thema menu in het dashboard en zoek naar het huidige thema dat je gebruikt.

Stap 2: Dupliceer het huidige thema Klik op ‘Acties’ en vervolgens op ‘Dupliceren’. Hiermee wordt er een nieuw thema in de bibliotheek aangemaakt.

Stap 2 publiceer kopie van Shopify thema.webp

Stap 3: Publiceer het gedupliceerde thema In de thema bibliotheek ga je naar ‘Acties’ en klik je op ‘Publiceren’. Het hoofdthema kan worden aangepast in de thema bibliotheek, totdat je het publiceert om live te gaan op de lanceringsdatum. Vanuit hier kun je de coming soon page gaan ontwerpen en krijg je volledig toegang tot de homepagina secties. Je kunt ervoor kiezen om één pagina te maken, maar ook om er meerdere pagina’s aan te wijden. Houd hierbij altijd in het achterhoofd: less is more.

Optie 3. Een coming soon page bouwen via een Shopify app

Een andere manier om een coming soon page te bouwen is door een Shopify coming soon app te gebruiken. Deze worden gebruikt door de grootste merken ter wereld en bieden een snelle en eenvoudige manier aan om de pagina binnen een mum van tijd te bouwen. In de Shopify App Store zijn onder andere onderstaande apps te vinden:

 1. Coming soon page van KAD: een flexibele app, waarmee je een goed converterende coming soon pagina kan ontwerpen voor je nieuwe product. Met deze app is het mogelijk een logo toe te voegen, meldingen naar bezoekers te sturen over de lancering, een countdown en meer.
 2. Coming soon page van OnltrApp: de perfect oplossing voor het maken van een aantrekkelijke coming soon pagina. De app heeft veel functies, zoals een aanmeldformulier, een verscheidenheid aan lettertype, het blokkeren van toegang tot andere delen van je website en meer.

De apps zijn een handige manier om snel en makkelijk een coming soon page te bouwen. Wanneer je echter op zoek bent naar maatwerk en een hogere kwaliteit, is het aan te raden om aan de slag te gaan met experts. In het laatste deel nemen we je mee in de voordelen van het laten bouwen van een ijzersterke coming soon page door de experts van Bureau Opklopper.

Optie 4. Een coming soon page laten bouwen door Bureau Opklopper

Wie wil opvallen met zijn coming soon page, laat deze op maat bouwen. Shopify is gebruiksvriendelijk, maar wanneer je niet over alle technische kennis beschikt, loop je tegen beperkingen aan. De experts van bureau Opklopper gaan graag voor je aan de slag en weten de volle potentie van Shopify te benutten. Wij zorgen dat de coming soon page naar een hoger niveau wordt getild en bijdraagt aan het succes van de lancering. Onze experts maken onder andere gebruik van onderstaande tactieken:

 1. Een aanmeldformulier voor het verzamelen van e-mailadressen: zorg dat potentiële klanten betrokken raken bij de producten door hun e-mailadressen te verzamelen middels een aanmeldformulier op de coming soon page.
 2. Producten in beeld brengen met een video-element: lanceer je producten en merk aan nieuwe klanten door een video toe te voegen aan de coming soon page. Een goede video maakt je klanten enthousiast en nieuwsgierig.
 3. Een countdown ten behoeve van urgentie: herinner klanten eraan dat ze zich binnen een bepaalde periode moeten aanmelden door middel van een countdown.
 4. Gerichte online marketing campagnes: dit is dé onderscheidende factor. Naast de ervaring dat wij hebben op design, conversie en ontwikkelings vlak kunnen wij campagnes inrichten om jouw doelgroep te bereiken en te sturen naar de coming soon page. Dit zorgt ervoor dat je meer potentiële klanten bereikt en leads verzameld. Dit maakt het verschil tussen een succesvolle landingspagina

Met een coming soon page bouw je de doelgroep op, voordat de producten of website worden gelanceerd. Door nieuwsgierigheid te wekken voor een nieuwe lijn, website of campagne, heb je al een voorsprong nog voordat de lancering van start is gegaan.

In dit blog heb je gelezen wat een coming soon page is, waarom je ermee aan de slag moet gaan, hoe anderen het doen en hoe je zelf een pagina bouwt. Wil je de pre-launch naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met Shopify bureau Opklopper, onze Shopify experts kennen alle ins en outs en gaan strategisch aan de slag bij het designen en ontwikkelen van een succesvolle coming soon page.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp