Home Blog Shopify POS: Wat is het & Hoe ga je aan de slag?
Shopify POS: Wat is het & Hoe ga je aan de slag?
8 minuten leestijd

Shopify POS: Wat is het & Hoe ga je aan de slag?

Ben je benieuwd wat Shopify POS is en hoe het werkt? In deze blogpost vertellen we je meer over de belangrijkste functies, wat het kost en hoe je met jouw webshop zelf aan de slag gaat met Shopify POS.
Door Simon Albers 04/05/2023

In onze vorige blogpost hebben we alles gedeeld over wat Shopify is. In deze blogpost vertellen we alles over een van de belangrijkste functies van Shopify: Shopify POS

I. Wat is Shopify POS?

Shopify POS (Point of Sale) is een Shopify applicatie die het mogelijk maakt om je fysieke verkoop volledig te synchroniseren met je online verkoop. De app is een gebruiksvriendelijk kassasysteem dat al je verkoopkanalen samenbrengt, zodat je alles vanuit één centrale plek beheert. Denk aan het volgen van bestellingen en het beheren van voorraad uit zowel de online shop, fysieke winkels en andere verkoopkanalen. De Shopify POS app is beschikbaar voor zowel iOS als Android smartphones en tablets.

kassainwinkelopklopper-1.webp

II. De belangrijkste functies van Shopify POS

Een goed kassasysteem kan meer dan alleen het afhandelen van betalingen. Je wilt verkoop- en klantgegevens opslaan, voorraad beheren, verschillende soorten transacties afhandelen, maar ook inzicht krijgen in bijvoorbeeld de best presterende producten. Shopify POS is een allesomvattend systeem en maakt een groot aantal functies voor bedrijven mogelijk. We beschrijven in een vogelvlucht de belangrijkste functies.

1. Omnichannel verkoop

Dankzij Shopify POS bied je klanten een prettige winkelervaring, zowel on- als offline. Bestellingen die afgehaald moeten worden, behandel je rechtstreeks vanuit Shopify POS. Producten die in de winkel worden gekocht, verzend je direct vanuit het magazijn naar de klant. Retourneren en ruilen van artikelen was nog nooit zo makkelijk en je voorraad wordt meteen bijgewerkt. Via QR codes op producten in de winkel, leid je klanten naar meer informatie op de website. En tot slot is het mogelijk klanten op de hoogte te brengen van producten waarin ze in de winkel interesse hadden, online alsnog aan te schaffen.

2. Betalingen & Shopify Payments

Met Shopify POS zijn vrijwel alle betalingen mogelijk. Klanten kunnen betalen met contant geld, pinpas, creditcard, Apple Pay, Google Pay, Interac Flash en Shopify Payments. Daarnaast is het mogelijk om digitale en fysieke cadeaubonnen te beheren, verstuur je per e-mail aangepaste bonnen en heb je uitgebreid inzicht in je cashflow.

3. Afrekenen

Shopify POS zorgt ervoor dat het beheren van de kassa efficiënt is. Pas kortingscodes gemakkelijk toe, maak gebruik van papierloze bonnen en terugbetalingen beheer je zowel on- als offline, waarbij voorraad aantallen automatisch worden gewijzigd.

4. Personeelsbeheer

De machtigingen en prestaties van medewerkers beheer je allemaal vanuit één systeem door middel van het toewijzen van unieke pincodes. Op deze manier kan omzet worden herleid naar medewerkers, wat het toekennen van commissies mogelijk maakt.

5. Producten

Shopify POS helpt je bij het op orde houden van je productcatalogus en neemt administratieve taken uit handen. Zo beheer je de voorraad over verschillende locaties, is het mogelijk een onbeperkt aantal producten aan je POS toe te voegen en volg je de voorraadstatus op de voet.

6. Slim voorraadbeheer

De Shopify-app Stocky geeft slimme aanbevelingen om je voorraadbeheer te optimaliseren. Deze functie is alleen mogelijk met Shopify POS Pro.

Klanten_in_winkel_Shopify_POS.webp

7. Klanten

Iedereen wil van zijn klant een terugkerende klant maken. Shopify POS verbetert de klantrelatie en zorgt dat klanten loyale merkambassadeurs worden. Dit stimuleren zij met functies als het aanmaken van uitgebreide klantprofielen, bestelgeschiedenis en het belonen van trouwe klanten met kortingen of events.

Statistieken_Shopify.webp

8. Rapportage en analyse

Je ontvangt een uitgebreid overzicht en praktische rapporten om betere beslissingen te kunnen maken. Dit gaat van dagelijkse verkooprapporten tot cashflow rapporten en meer.

9. Shopify Marketing

Met de juiste marketingtools bouw je betrokken klantrelaties op. Binnen Shopify POS zijn er mogelijkheden zoals e-mailmarketing, productrecensies en een integratie van je social media kanalen.

10. Support

Shopify POS biedt 24/7 support via e-mail, live chat en telefoon, voor het beantwoorden van vragen over de software en voor het geven van tips over het laten groeien van je bedrijf.

III. Wat zijn de verschillen tussen Shopify POS Lite en Shopify POS Pro?

Shopify POS biedt twee abonnementen aan waaruit je kunt kiezen: Shopify POS Lite en Shopify POS Pro. Beide hebben een mooi pakket van functies, maar het POS Lite abonnement biedt niet alle mogelijkheden op het gebied van omnichannel verkoop, onbeperkte accounts en slim voorraadbeheer.

Abonnement Shopify POS Lite Shopify POS Pro Functies

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Shopify POS Lite:

  • Creditcardtarieven vanaf 1.1% + € 0,00 bij persoonlijke verkoop
  • Mobiele POS
  • Beheer van je bestellingen en producten
  • Klantprofielen
  • Onbeperkt aantal winkelmedewerkers
  • Onbeperkt aantal kassa's
  • Slim voorraadbeheer
  • Rollen en machtigingen voor medewerkers
  • Omnichannel verkoopfuncties
  • Analytics voor je winkel

IV. Wat zijn de kosten van Shopify POS?

Wanneer je al een Shopify abonnement hebt, kun je gratis gebruik maken van Shopify POS Lite. Shopify POS Pro kost $89 UDS per maand, per locatie. Als je echter al een Shopify Plus abonnement hebt, zit daar een Shopify POS Pro account bij inbegrepen.

V. Aan de slag met Shopify POS

Wil je zelf aan de slag met Shopify POS? Wij leggen je in 5 stappen uit hoe je de Shopify POS app installeert voor jouw webshop.

Stap 1. Zorg voor een smartphone of tablet en download de Shopify POS app

Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te gaan met Shopify POS is een Android of iOS apparaat, de Shopify POS app, een Shopify winkel en een product om te verkopen. Naast een smartphone of tablet is er geen andere POS hardware nodig, omdat betalingen worden ontvangen via een ondersteunde kaartlezer. Om het verkoopproces te verbeteren, kun je er wel voor kiezen om een kassalade, bonprinter en barcodescanner aan te schaffen. Shopify biedt een op maat gemaakte hardwarekit aan, die alles bevat wat er nodig is om contante en krediet betalingen te accepteren en bonnetjes uit te printen.

Stap 2. Voeg de producten toe en configureer belastingen

Na het installeren van de app, voeg je de producten toe die in de winkel verkocht worden. Dit doe je vanuit het Shopify beheerdersaccount of vanuit de Shopify POS app. Zorg vervolgens dat de omzetbelasting geconfigureerd wordt, afhankelijk van de locatie van de winkel.

Stap 3. Stel de betaalmethodes in

Het is mogelijk om klanten via verschillende veilige betaalmethodes te laten afrekenen. Shopify ondersteunt verschillende betaalmethodes en biedt daarnaast Shopify Payments aan om snel af te rekenen.

Stap 4. Voer een aantal testtransacties uit

Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, voer je een aantal testtransacties uit. Op deze manier raak je meteen vertrouwd met het betalingssysteem van je klanten. Denk hierbij aan het testen van het terugbetalen van een bestelling, het bijwerken van een bestelling of het aannemen van een gedeeltelijke betaling.

Shopify_Sales.webp

Stap 5. De verkoop kan beginnen

Je hebt alle stappen doorlopen en de verkoop kan starten. Tijd om je klanten meer te vertellen over je nieuwe winkel!

Het uitkiezen van het juiste kassasysteem voor je bedrijf heeft een grote impact op de dagelijkse activiteiten binnen je bedrijf, de groei van je bedrijf en nog belangrijker: de toekomst van je bedrijf. Shopify POS biedt een allesomvattende oplossing voor wat een bedrijf binnen de detailhandel nodig heeft: Van het beheren van de voorraad, het verwerken van transacties, het managen van personeel tot aan het bijhouden van klantprofielen.

Bureau Opklopper bestaat uit een team van ondernemers en Shopify experts. Wanneer je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van een nieuwe Shopify webshop of het installeren en instellen van Shopify POS kun je altijd contact met ons opnemen, we reageren binnen 2 werkdagen.

VI. Veelgestelde vragen

Wat is Shopify POS?

Shopify POS is een point-of-sale-systeem dat speciaal is ontworpen voor winkeliers die zowel online als offline verkopen. Het stelt gebruikers in staat om betalingen te accepteren, voorraad bij te houden en klantgegevens te beheren via een mobiel apparaat of desktopcomputer.

Hoe werkt Shopify POS?

Shopify POS synchroniseert automatisch met de online Shopify-winkel van een gebruiker, waardoor ze de voorraad en verkoopgegevens op één plek kunnen beheren. Gebruikers kunnen het systeem gebruiken om verkopen te doen in een fysieke winkel, op evenementen of beurzen en zelfs op de weg.

Is Shopify POS veilig?

Ja, Shopify POS is veilig en voldoet aan de hoogste beveiligingsnormen. Alle transacties worden versleuteld en gebruikers kunnen extra beveiligingsfuncties toevoegen, zoals een pincode of Touch ID-verificatie.

Kan ik mijn bestaande hardware gebruiken met Shopify POS?

Ja, Shopify POS werkt met een breed scala aan hardware, waaronder barcode scanners, bonnenprinters en kaartlezers. Het is echter belangrijk om te controleren of uw hardware compatibel is voordat u deze aanschaft.

Hoeveel kost Shopify POS?

Shopify POS is beschikbaar als een add-on voor de meeste Shopify-abonnementen, en de kosten variëren afhankelijk van het gekozen plan. De basisfuncties van Shopify POS zijn echter gratis en kunnen worden gebruikt zonder extra kosten.

Kan ik klantgegevens beheren met Shopify POS?

Ja, Shopify POS stelt gebruikers in staat om klantprofielen te maken en bij te werken, waardoor ze inzicht krijgen in de koopgeschiedenis en voorkeuren van hun klanten.

Kan ik Shopify POS gebruiken zonder internetverbinding?

Ja, Shopify POS werkt ook offline en synchroniseert gegevens automatisch zodra er weer een internetverbinding beschikbaar is.

Kan ik rapporten en analyses bekijken met Shopify POS?

Ja, Shopify POS biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden, zodat gebruikers inzicht kunnen krijgen in hun verkoopprestaties en hun bedrijf kunnen laten groeien. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse verkooprapporten genereren en inzicht krijgen in hun best verkochte producten.

Wat is het verschil tussen Shopify en Shopify POS?

In je Shopify webshop beheer je alle informatie over producten, voorraad, klantinformatie en ordergegevens. Shopify POS is een handige interface dat mensen fysiek bedient om producten te kopen in winkels. Shopify POS is een digitaal kassa dat werkt via bijvoorbeeld een tablet.

Werkt Shopify POS ook met iDeal?

Ja, je kan iDeal als betaalmiddel gebruiken in combinatie met Shopify POS.

Wil je aan de slag met Shopify POS? Neem dan contact met ons op.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp