Home Blog Wat Is Shopify & Hoe Werkt Het? [Handleiding 2023]
Wat Is Shopify & Hoe Werkt Het? [Handleiding 2023]
13 minuten leestijd

Wat Is Shopify & Hoe Werkt Het? [Handleiding 2023]

In deze blogpost vertellen wij over de basics van Shopify, hoe het werkt en hoe je zelfstandig aan de slag kan met de ontwikkeling van jouw nieuwe Shopify webshop.
Door Simon Albers 26/12/2022

Opklopper is een Shopify bureau en Shopify expert dat door de 50+ jaar ervaring en 1.000+ webshops die we ontwikkeld hebben veel geleerd heeft. In deze blogpost gaan we terug naar de basis en leggen we alles uit over wat Shopify is en hoe het werkt.

I. Waarom Shopify?

Je staat op het punt om een nieuwe Shopify webshop te beginnen en bent op zoek naar de beste softwaretoepassing die jou gaat helpen zoveel mogelijk online te verkopen. Of je hebt al ruime ervaring in online verkopen en het bestaande CMS systeem voldoet niet (meer) aan de eisen. Het juiste platform om online te verkopen is cruciaal! Maar de keuze is reuze en welke software past bij jou, jouw bedrijf én jouw doelgroep?

Of je nou startende ondernemer bent of een groter, bestaand bedrijf. Steeds meer ondernemers kiezen voor Shopify. Een systeem waarin de belangrijkste webshop functionaliteiten al aanwezig zijn en waarin je gemakkelijk functionaliteiten op maat kunt uitbreiden.

Kies je voor een compleet systeem, met veel gebruiksgemak en een goede prijs-kwaliteit verhouding, dan kies je voor Shopify.

In de blogpost 'De voordelen van Shopify op een rij' delen we de redenen waarom Shopify zo populair is.

II. Wat is Shopify?

Shopify is een volledig gehost, cloudgebaseerd e-commerceplatform dat geschikt is voor bedrijven van elke omvang.

Shopify biedt gebruikers een online oplossing, waarmee ze snel hun eigen website kunnen bouwen om producten te verkopen zonder codering. Het kan even duren als je als ondernemer zelf een webshop op maat wilt maken. Je moet ontwerpers inhuren, wennen aan het zelf ontwerpen van software en daarbij ook nog eens alle functionaliteiten inbouwen. Dit kost veel tijd. Het unieke online verkoopplatform van Shopify biedt hiervoor een oplossing.

Er is geen vereiste voor software-installatie of een hostingservice; Shopify heeft alles wat essentieel is voor het succes van elke online winkel.

III. Hoe werkt Shopify?

Shopify werkt als een 'software as a service'- tool en biedt een breed scala aan technologische producten die nodig zijn om jouw online winkel op te zetten, te ontwerpen, te runnen en te laten groeien. Hiervoor sluit je een maandelijks abonnement. Met andere woorden, je moet betalen om dit platform te gebruiken. Shopify biedt abonnementen variërend van € 21 voor basisdiensten tot € 289 voor geavanceerde diensten, met toegang tot het beheerderspaneel waar je een volledig functionele online winkel kunt bouwen, van front-end tot back-end.

Lees hier meer over in de blogpost 'Wat kost Shopify? De Abonnement- & Transactiekosten van 2022 op een rij'.

In 2022 heeft Shopify meer dan 3.830.000 actieve verkopers en meer dan 14.000 partners binnen het platform. Shopify is daarmee inmiddels het meest toonaangevende e-commerceplatform dat is ontworpen voor bedrijven van elke omvang.

IV. Wat is Shopify Plus?

Wanneer je als grote onderneming je volledige online thuis wilt maken in Shopify dan biedt Shopify een abonnement op ondernemingsniveau van front-end tot back-end.

Zoals alle versies van Shopify, is Shopify Plus elegant, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het is ontworpen voor groothandel en wereldwijd verkopende ondernemingen. Deze topversie zit dan ook vol met indrukwekkende functies, zoals onbeperkte verkoopcapaciteit, speciale tools zoals Shopify Flow voor automatisering en biedt haar leden een gegarandeerde klantenservice met prioriteit.

Shopify Plus-abonnementsleden krijgen toegang tot de Shopify Plus Acadamy en een besloten Facebook Community met events alleen voor Shopify Plus ondernemingen. Ook is er een Shopify Plus Partnerprogramma met toegang tot prijswinnende marketingbedrijven of bedrijven die kunnen helpen bij het maken van eigen add-ons of andere technische werkzaamheden.

Shopify Plus heeft een prijskaartje vanaf €2.000 per maand. Afhankelijk van de daadwerkelijke maandomzet en andere factoren, is dit hoger en kan dit per onderneming verschillen. Neem contact op met bureau Opklopper om de mogelijkheden te bespreken.

Shopify_Payment_Opklopper.webp

V. Een snelle blik op Shopify Payments

Als ondernemer sta je voor de vraag over hoe je betalingen van klanten over de hele wereld gaat accepteren. Zijn er manieren binnen Shopify om tijd te besparen bij het opzetten van een externe provider voor de betalingen?

Het antwoord is Ja.

Shopify Payments is een volledig geïntegreerde oplossing voor verkopers met 0% extra transactiekosten. Dit is een alternatieve oplossing om het gedoe van het opzetten van een externe betalingsprovider te elimineren. Klanten kunnen Shopify Payments gratis activeren om de extra kosten voor andere betalingsproviders te verwijderen, wat een verbeterde winkelervaring biedt.

Dit is hoe je Shopify Payments instelt in jouw Shopify Admin:

 1. Ga naar Instellingen in Shopify Admin
 2. Selecteer Payments -> Payment providers
 3. Activeer Shopify Payments door creditcardbetalingsprovider in te schakelen.
 4. Voer jouw zakelijke, persoonlijke en productgegevens in, evenals jouw bankgegevens (aanvullende informatie is nodig, afhankelijk van de regio) en klik vervolgens op Opslaan.
 5. Wacht tot jouw verzoek is beoordeeld voordat u betalingen gaat verwerken.

VI. Is Shopify de juiste tool voor jou?

De keuze voor de juiste softwaretoepassing is erg persoonlijk. Ondernemers die online willen verkopen, staan voor de vraag of de juiste functionaliteiten toegankelijk zijn voor een acceptabele prijs en vooral; of jij jouw potentiële klanten daadwerkelijk kunt aantrekken binnen dit systeem.

Shopify is een complete e-commerce-oplossing om een online bedrijf op te bouwen, te beheren en te laten groeien zonder zorgen over webhosting of onderhoud.

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar platform, met uitgebreide integraties met andere marktplaatsen waarmee je via meerdere verkoopkanalen kunt verkopen, dan is Shopify geschikt. Shopify heeft heel veel voordelen (gebruiksgemak, goede prijs-kwaliteitverhouding, mobielvriendelijke templates, uitbreidingsmogelijkheden en goede support) maar natuurlijk ook nadelen (beperkte SEO tools, app bedieningskosten).

In de blogpost 'Een vergelijking van de beste e-commerce platforms - December 2022' maken we een uitgebreide vergelijking tussen de grootste en meest populaire e-commerce platforms.

Het is altijd aan te raden om eerst onderzoek te doen en jezelf vertrouwd te maken met het systeem via de 14-daagse proefversie voordat je een echte winkel lanceert.

Bureau Opklopper neemt je graag mee in een korte beginnershandleiding om daadwerkelijk van start te kunnen gaan met jouw online verkopen, met behulp van Shopify! Wanneer je nog niet zeker weten of Shopify voor jou is, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met ons.

VII. Beginnen met Shopify, een beginnershandleiding

Hieronder vind je de checklist waarmee je kunt beginnen om jouw eigen online winkel op te zetten. Ontdek hoe Shopify kan bijdragen aan het laten groeien van jouw online verkopen en jouw onderneming.

Stap 1: Kies een goede naam voor jouw webshop

In 2022 waren er bijna 4 miljoen Shopify webshops actief. Van kledingmerken tot telefoon hoesjes, alle ondernemers realiseren zich steeds meer dat Shopify de weg naar succes is. Maar wat lijkt een van de grootste obstakels te zijn bij het starten van een nieuwe onderneming? Het vinden van een unieke én creatieve naam!

In de blogpost 'Een goede naam voor je Shopify webshop: Concrete Stappen en Tips' helpen we jou om de perfecte naam uit te kiezen voor jouw Shopify webshop.

Stap 2: Vind de producten die je wilt verkopen

Het vinden van producten en de marktniche die het beste bij jou passen, is de eerste stap in het runnen van een succesvolle onderneming. De soorten producten die je verkoopt, hebben een grote invloed op het uiterlijk van jouw webshop. Onthoud dat in e-commerce, goede eerste indrukken conversies betekenen. In Shopify zijn er miljoenen producten of diensten die je in jouw winkel kunt verkopen. Shopify-gebruikers kunnen bijna alle fysieke producten, digitale producten of drop-shipped producten verkopen, waaronder:

 • Handgemaakte producten
 • Cosmetica
 • Thuis (home) artikelen
 • Buitenuitrusting
 • Kleding
 • Digitale producten
 • Online lessen
 • Evenementen
 • Cadeaubonnen
 • eBooks

Wel zijn er harde regels, waar het gaat om het legaal gebruik van Shopify. Je kunt niets illegaals verkopen en je mag niets verkopen dat verboden is door het e-Commerce platform, waaronder: alcohol, tabak en e-sigaretten, vuurwerk, drugs, valuta of tegoeden voor videogames, vuurwapens en wapens. De lijst met uitgesloten producten wordt steeds geüpdatet. Zo is het beleid met betrekking tot CBD-producten geüpdatet en staat Shopify nu de verkoop toe van CBD-producten die legaal zijn afgeleid van hennep.

Controleer dus altijd het laatste nieuws over beperkingen voordat je begint met het bouwen van je Shopify-winkel.

Stap 3: Meld je aan voor de GRATIS proefperiode van 14 dagen

Shopify biedt een fijne gratis proefperiode van 14 dagen. Hierdoor heb je voldoende tijd om aan het platform te wennen en een webshop vanaf nul op te bouwen.

Tip: Bureau Opklopper biedt standaard 10% korting aan op jouw Shopify abonnement, lees hier meer over onze Shopify diensten.

Voor deze actie is geen creditcardnummer nodig, maar alleen de basisinformatie, waaronder jouw e-mailadres en winkelnaam (die wordt gebruikt voor jouw standaard winkel-URL).

Voordat je naar het beheerders dashboard gaat, moet je bij Shopify een paar vragen over jezelf beantwoorden, die je snel kunt invullen voordat je "Ik ben klaar" kiest. Vergeet niet jouw e-mailadres te verifiëren dat door Shopify is verzonden om extra beveiliging aan uw bedrijf toe te voegen. Vervolgens heb je toegang tot de marktplaats van Shopify.

Voeg jouw product toe door simpelweg naar Producten -> Alle producten te gaan en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk details invoert. Dit is waar klanten meer te weten komen over jouw product en beslissen of ze het willen kopen of niet. Vergeet niet jouw product weer te geven door productafbeeldingen te uploaden met visuele media die de speciale kenmerken ervan benadrukken.

Stap 4: Vind het juiste thema voor jouw webshop

In het thema gedeelte in Shopify kun je beslissen hoe jouw website eruit moet zien . Bekijk dit door naar Online Store -> Thema's.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 70 gratis en betaalde thema's in de Shopify Theme Store om uit te kiezen. Dit is een van de redenen voor de superioriteit van Shopify op de e-commercemarkt.

Als je net leert hoe je kunt beginnen met verkopen op Shopify, wil je misschien vasthouden aan de 8 GRATIS Shopify-thema's die je helpen een professionele winkel te creëren. Ze zijn allemaal goed ontworpen, zeer responsive en mobielvriendelijk, zodat u eenvoudig een uitstekende eerste indruk kunt maken zonder veel moeite.

Op zoek naar meer ideeën? Dan kan een selectie van thema's van andere marktplaatsen (bijv. Themeforest, Templatemonster, etc.) nuttig zijn.

Kies eenvoudig een thema uit Shopify's selectie, klik op Thema toevoegen en kies vervolgens Aanpassen in Themabeheer om te beginnen met het bewerken van jouw webpagina.

Stap 5: Shopify verzendopties

Verzending is verreweg de meest complexe overweging als het gaat om het runnen van een e-commercebedrijf. De verzendkosten worden berekend op basis van productgewichten, verpakkingen, locaties, vervoerders, jouw verwachte winstmarge per bestelling en meer.

Stel jouw favoriete verzendregels in (inclusief het afdrukken van verzendlabels en de uitvoering van bestellingen) en laat de rest over aan Shopify.

Shopify Shipping maakt het afhandelingsproces zo eenvoudig mogelijk voor verkopers. Het werkt met toonaangevende vervoerders zoals UPS, DHL en PostNL, die pakketten voor je zullen afhandelen en verschillende bezorgopties bieden op het gebied van prijzen en uitvoeringsservices.

Door Shopify Shipping, kan jouw webshop toegang krijgen tot de beste tarieven die beschikbaar zijn op Shopify. Bovendien kun je het gedoe van onverwachte vertragingen vermijden door samen te werken met externe providers.

Je kan er ook voor kiezen je producten te leveren via dropshipping, in deze blogpost vertellen we alles wat je moet weten over Shopify en Dropshipping.

Stap 6: Schakel betalingen in uw winkel in

Via Shopify's betalingsgateways kun je betalingen van klanten ontvangen via jouw website. Het is belangrijk om de juiste betalingsgateway te kiezen op basis van prijzen, commissies en functies.

Ga naar Instellingen -> Betalingen om betalingsopties in te stellen.

Shopify heeft momenteel 2 opties voor betalingsintegratie:

 • Shopify Payments
 • Externe betalingsproviders (bijvoorbeeld: Klarna, Mollie, PayPal, Amazon Pay, enz.).

Het mooie van externe providers is dat er wereldwijd meer dan 100 zijn om uit te kiezen. Niet alle providers rekenen hetzelfde bedrag en er zijn verschillen in het percentage transactiekosten dat u moet betalen.

Shopify Payments daarentegen werkt als alternatief voor externe providers. Je hebt recht op alle belangrijke betaalmethoden die Shopify Payments gebruiken (zoals creditcard en iDeal), maar deze optie is alleen beschikbaar voor winkels die actief zijn in bepaalde ondersteunde landen.

Dus, welke betalingsgateway moet je kiezen?

Als je in de lijst met ondersteunde landen voor Shopify Payments staat (en ja, Nederland wordt ondersteund), dan is beide aan te raden. Het kost niets extra, maar verhoogt alleen de betrouwbaarheid en betrouwbaarheid van jouw webshop.

Wat als jouw land niet in de lijst staat? Welnu, Shopify biedt nog steeds integratie met honderden betaalmethoden

Shopify_Payment_Opklopper.webp

VIII. Verbinding met Shopify-verkoopkanalen

Nu je een online webshop klaar hebt staan om live te gaan, kun je je webshop verbinden met andere verkoopkanalen om dichter bij je klanten te komen.

Verkoopkanalen is een krachtige functie van Shopify waarmee je jouw webshop kunt verbinden met andere marktplaatsen, terwijl je nog steeds bestellingen, voorraad en rapporten kunt bijhouden via het Shopify Dashboard. Het promoten van jouw webshop op andere platforms, met name sociale-mediaplatforms, kan de verkoop stimuleren en jouw publiek vergroten.

Om dit te doen, moet je naar Verkoopkanalen gaan in Shopify Admin, op de "Toevoegen" klikken en een keuze maken uit de volledige lijst met beschikbare verkoopkanalen in de Shopify App Store. Je kunt selecteren welke individuele producten je beschikbaar wilt hebben op verschillende verkoopkanalen door naar de productpagina's te scrollen Productbeschikbaarheid.

Enkele uitstekende Shopify verkoopkanalen om verbinding mee te kunnen maken:

 • Sociale media: dit omvat het tabblad Winkel op Facebook, Facebook Messenger, de producttag op Instagram en de knop 'koopbare pinnen' op Pinterest.
 • Marktplaatsen: verbind jouw webshop met grote marktplaatsen zoals Amazon en eBay, waar je jouw producten vanuit jouw Shopify-webshop kunt synchroniseren.
 • Koopknop: hiermee kun je jouw producten insluiten op een andere webpagina, waar een "koopknop" klanten naar de kassa van jouw webshop leidt.
 • Shopify POS: verkopers met fysieke winkels kunnen een kassasysteem gebruiken om hun producten gemakkelijk te verkopen en betalingen te accepteren op elk apparaat (dit is geweldig voor tijdelijke verkoop op markten, beurzen en pop-upwinkels)
 • Chatbot: het is mogelijk om een chatfunctie aan te bieden en te koppelen met de Shopify inbox. Een chatbox kan automatisch producten en kortingscodes delen met bezoekers.

Ben je net zo enthousiast geworden over Shopify als bureau Opklopper dat al jaren is? We helpen je graag verder met de ontwikkeling van jouw Shopify webshop. Is je webshop al gelanceerd? Dan helpen we je graag met de marketing en de doorontwikkeling van je Shopify webshop.

IX. Veelgestelde vragen

Wat kost Shopify?

We beantwoorden deze vraag in de blogpost 'Wat kost Shopify? De Abonnement- & Transactiekosten van 2022 op een rij'.

Waar wordt Shopify voor gebruikt?

Bedrijven kunnen met Shopify een webshop ontwikkelen om producten en diensten aan consumenten over de hele wereld te verkopen.

Hoe kies ik een naam voor mijn Shopify webshop?

We geven in de blogpost 'Een goede naam voor je Shopify webshop: Concrete Stappen en Tips' uitleg, tips & tricks en handige tools om een goede naam te kiezen voor jouw e-commerce bedrijf.

Waarom kiezen bedrijven voor Shopify?

Shopify is betaalbaar, flexibel, makkelijk in gebruik en biedt alle functies aan om een succesvol ecommerce bedrijf op te zetten. Dit is waarom Shopify bureau Opklopper fan is van Shopify.

Is Shopify gratis?

Shopify biedt een proefperiode aan van 14 dagen. Binnen deze proefperiode kun je Shopify 14 dagen lang gratis uitproberen. Hier lees je alles over de kosten van Shopify.

Hoeveel webshops zijn er gebouwd met Shopify?

Tijdens de laatste aanpassing van deze blogpost waren er bijna 6 miljoen Shopify webshops gebouwd met Shopify.

Kun je ook dropshipping gebruiken in combinatie met Shopify ?

Ja dat kan! In deze blogpost delen we een handleiding om in 2022 dropshipping op het Shopify platform in te stellen.

Heb je een KVK-nummer nodig voor shopify?

Wanneer je in Nederland producten of diensten levert aan consumenten (B2C en B2B) moet je ingeschreven staan bij de KVK. Dit geldt dus ook voor verkopen vanuit een Shopify webshop. Je hebt geen KVK-nummer nodig om je in te schrijven en te starten, dit is pas nodig wanneer je daadwerkelijk gaat beginnen met het verkopen van jouw producten of diensten.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp