We weten wat je denkt: “Waarom zou een Shopify bureau als Opklopper me uitleggen hoe ik mijn eigen Shopify webshop moet bouwen? Willen jullie niet dat ik jullie inhuur om dat voor me te doen?” En dat is een hele goede vraag.
Het antwoord? Hoe meer Shopify webshops er op deze aardbol rondzwerven, hoe meer bedrijven ons straks bellen om ze nóg beter te maken. Dus eigenlijk helpen we niet alleen jou, maar ook onszelf (kijk, eerlijkheid duurt het langst).
In deze blogpost nemen we je in 16 simpele, stapsgewijze stappen mee door het proces van het bouwen van je eigen Shopify webshop. Geen technische mumbo-jumbo, geen marketinggeheimen — gewoon een duidelijke handleiding waarmee je vandaag al kunt starten. Laten we beginnen!
Ps. Raak je de draad kwijt na of tijdens het lezen van deze blogpost? Geen zorgen: bureau Opklopper helpt je graag bij het bouwen van je Shopify webshop.
Maak een account aan
De eerste stap is simpel: ga naar de website van Shopify en maak een account aan. Er wordt gevraagd je e-mailadres achter te laten. Dit is het e-mailadres waarmee je later inlogt in je Shopify omgeving.
Nadat je je e-mailadres hebt opgegeven, wordt gevraagd een veilig wachtwoord in te stellen.
Beantwoord een aantal vragen
Vervolgens krijg je een reeks vragen voorgeschoteld, elk met vooraf ingevulde antwoordopties. Je kunt deze vragen volledig overslaan of de antwoorden kiezen die het beste passen bij jouw voorkeuren en zakelijke behoeften.
Gefeliciteerd! Je Shopify omgeving is aangemaakt
Je krijgt een proefperiode van 3 dagen.
Nadat je proefperiode verlopen is, maak je een account aan. Voor alle type abonnementen (behalve Shopify plus) betaal je 1 euro per maand voor de eerste 3 maanden. Lees hier meer over de kosten van Shopify.
Pas de taal aan naar het Nederlands
Standaard staat de taal van de Shopify omgeving ingesteld op Engels. Voor veel mensen geen probleem, maar het kan handig zijn dit in te stellen in het Nederlands. De rest van de blogpost gebruikt de Nederlandstalige versie van Shopify.
In de onderstaande video leggen uit hoe je de taal aanpast van Engels naar Nederlands, deze stappen neem je:
- Ga naar de Shopify dashboard
- Klik rechtsboven op je gebruikersicoon
- Klik op ‘Manage account’
- Scroll naar beneden en ga naar de sectie ‘language’
- Klik op het dropdown menu en kies ‘Nederlands’
- Klik op ‘Save’
Maak jezelf bekend met de verschillende menu opties
In het beheerpaneel van je Shopify webshop vind je de volgende functies:
- Homepage: een dashboard met basisacties die je kunt uitvoeren. Dit dashboard verandert naarmate je verder bent met het instellen van je Shopify webshop. Zodra je verkeer op je webshop krijgt of sales genereert, zal dit ook hier vertoond worden.
- Bestellingen: beheer en bekijk een lijst met bestellingen in je Shopify webshop, inclusief het afhandelen van bestellingen, annuleringen en beoordelingen.
- Producten: voeg producten toe, bewerk en beheer je inventaris, inclusief het uploaden van afbeeldingen, het schrijven van beschrijvingen en het instellen van prijzen.
- Klanten: raadpleeg een lijst met geregistreerde klanten en hun contactgegevens en exporteer klantlijsten.
- Content: publiceer en beheer alle content op je webshop om de zichtbaarheid te verbeteren en interactie met je publiek te stimuleren. Hier stel je ook de navigatie van je winkel in.
- Financieel: houd de financiën van je Shopify webshop bij, zoals inkomsten, uitgaven en winsten, om de financiële gezondheid van je bedrijf te monitoren.
- Analysis: bekijk verkoopcijfers, inkomsten en productprestaties over bepaalde periodes om de prestaties van je winkel te volgen.
- Marketing: stel multichannel promoties in via Shopify Email Marketing, Facebook-advertenties, sociale media en SMS-marketing. Stel geautomatiseerde marketing in, zoals e-mails voor verlaten winkelwagens.
- Kortingen: maak en beheer kortingscodes met verschillende regels, zoals gratis verzending bij bepaalde bestelbedragen of kortingen op specifieke producten.
- Webshop: hier vind je de instellingen voor de voorkant van je Shopify webshop. Hierover delen we later in de blog meer.
- Apps: installeer en beheer apps om de functionaliteiten van je Shopify webshop uit te breiden. Zoek apps in categorieën zoals webshopdesign, conversie, fulfillment en klantenservice.
Kies een Shopify thema
Wanneer je een account aanmaakt bij Shopify, krijg je standaard een thema toegewezen. Handig, toch? Maar als je iets anders wilt – iets dat écht bij jouw stijl past – kun je makkelijk een ander thema toevoegen via je beheerpaneel.
Ga naar Online winkel en kies daar voor Thema’s in het dropdownmenu. Scroll naar beneden totdat je bij de sectie Populaire gratis thema’s komt. Hier vind je een paar toppers die helemaal gratis zijn. Er zijn nog veel meer opties in de theme store van Shopify. Er zijn hier niet alleen gratis themes beschikbaar, maar ook betaalde.
Heb je iets gevonden dat helemaal jouw ding is? Klik dan op ‘Thema proberen’. Het thema belandt direct in de Thema bibliotheek op de pagina Thema’s in je admin.
Lekker makkelijk en helemaal in jouw stijl!
In onderstaande video laten we de stappen nog eens zien. Het is de meest oninspirerende video ik ooit gemaakt heb, maar het maakt het in ieder geval duidelijk waar je de thema’s kan vinden!
In de afbeelding hieronder zie je de locatie van de thema biblotheek.
Om te zien hoe je thema eruitziet aan de voorkant van je winkel, klik je op de drie puntjes in het blok Thema-bibliotheek en kies je de optie Voorbeeld.
Hiermee krijg je een goed beeld van hoe jouw Shopify webshop eruit zal zien voor je klanten.
En om je thema te bewerken, druk je op ‘aanpassen’.
Opmerking: deze aanpassingen zijn nog niet ‘live’. Om je thema daadwerkelijk te activeren en zichtbaar te maken voor iemand die je webshop bekijkt, moet je het thema waar je in werkte eerst ‘publiceren’. Nadat je het publiceert, wordt het thema automatisch toegevoegd bovenaan de lijst van thema’s en krijgt dit het label ‘huidig thema’.
Je werkt als het ware in een ‘test’ versie van je webshop waar je allerlei aanpassingen in kan maken zonder dat jouw bezoeker dit ziet. Pas wanneer je het thema publiceert, zijn de wijzigingen binnen dit thema pas zichtbaar.
Voeg navigatie toe aan je thema
Om navigatie aan je thema toe te voegen, ga je naar Online winkel > Navigatie in het beheerpaneel van Shopify.
Wil je het menu in de footer aanpassen? Klik dan op Footer-menu > Menu-items toevoegen. Er verschijnt een zijbalk waarin je je items een naam kunt geven en een link kunt zoeken of plakken.
Voeg producten & productgerelateerde inhoud toe
Om producten en productgerelateerde inhoud toe te voegen en te ordenen in je Shopify webshop, volg je deze stappen:
Een nieuw product toevoegen:
- Ga naar ‘Producten’
- Klik op ‘Product toevoegen’
- Voer een titel in voor je product en vul aanvullende details in
- Klik op Opslaan
Productbeheer in Shopify
Een product dupliceren
Heb je al een product aangemaakt? In plaats van per keer een nieuw product aan te maken, kan het tijd besparen om een product te dupliceren. Om een product te dupliceren neem je de volgende stappen:
- Ga naar ‘Producten’
- Klik op de naam van het product dat je wilt dupliceren
- Klik op ‘Dupliceren’
- Geef een naam aan het gedupliceerde product en klik op ‘Product dupliceren’
- Pas de productdetails aan indien nodig
Een product bewerken
Om een product te bewerken dat je hebt aangemaakt, neem je de volgende stappen
- Ga naar ‘Producten’
- Klik op de naam van het product dat je wilt wijzigen
- Pas de productdetails aan
- Klik op Opslaan
Producten toevoegen of uitsluiten van een verkoopkanaal:
Wil je een product toevoegen aan je webshop, maar bijvoorbeeld niet aan je Shopify POS of Google Shopping sales kanaal? Dit is hoe je dit instelt:
- Ga naar ‘Producten’
- Klik op de naam van het product om de details te openen
- Klik op ‘Beheren’ > ‘Verkoopkanalen beheren’ (zie bovenstaande afbeelding)
- Selecteer de verkoopkanalen en apps waar je het product wilt opnemen
- Klik op ‘Gereed’ en daarna op ‘Opslaan’
Tags toevoegen of verwijderen
- Ga naar Producten
- Klik op de naam van een product om het te bewerken of maak een nieuw product aan
- Voeg in de sectie Organisatie tags toe of verwijder ze, gescheiden door komma’s
- Klik op Opslaan
Een zoekmachinevermelding bewerken
Het bijwerken van de meta gegegevens van je pagina’s is belangrijk om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals google. Wil je de meta gegevens van je product aanpassen? Dat doe je door de volgende stappen te nemen
- Ga naar Producten
- Klik op de naam van het product dat je wilt bewerken
- Klik in de sectie Voorbeeld zoekmachinevermelding op Website-SEO bewerken
- Voer een beschrijvende paginatitel en beschrijving in voor de zoekmachinevermelding
- Klik op Opslaan
Lees in onze blogpost 'Shopify SEO: 13 tips mét uitleg meer tips over hoe je meer verkeer kan genereren via Google.
Een product archiveren
Wil je een product niet meer zichtbaar hebben in je verkoopkanalen, maar niet gelijk verwijderen? Dan is het archiveren van een product raadzaam. Deze stappen neem je om een product te archiveren:
- Ga naar Producten
- Klik op het product dat je wilt archiveren
- Klik op de productdetailpagina op Product archiveren
Een product verwijderen
Wil je een product verwijderen? Dan neem je de volgende stappen:
- Ga in je Shopify dashboard naar ‘Producten’
- Klik op het product dat je wilt verwijderen
- Klik op de productdetailpagina op ‘Product verwijderen’
- Vervolgens wordt een pop-up vertoont om te bevestigen dat je het product wil verwijderen, druk hier nog eens op ‘verwijderen’
Betalingen instellen in Shopify
Hier is een stapsgewijze handleiding om Shopify Payments in te stellen:
- Controleer de geschiktheid: zorg ervoor dat je winkel in aanmerking komt voor Shopify Payments op basis van je locatie. Controleer de lijst met ondersteunde landen en regio’s.
- Stel tweestapsverificatie in: activeer tweestapsverificatie (2FA) voor je Shopify-account. Dit is een beveiligingsmaatregel om je account en financiële informatie te beschermen.
Activeer Shopify Payments:
Wil je meer weten over Shopify Payments? Lees dan de blogpost ‘Wat is Shopify Payments en hoe stel ik dit in?’
- Ga naar Instellingen en vervolgens naar Betalingen.
- Klik op Shopify Payments activeren in het Shopify Payments blok en bevestig je keuze in het dialoogvenster. Dit verwijdert andere creditcard-betaalproviders uit je account.
- Geef bedrijfs- en bankgegevens op: zorg ervoor dat deze informatie nauwkeurig en volledig is.
- Stel de winkelvaluta in: kies de valuta die je wilt gebruiken voor het prijzen van producten en het genereren van rapporten. Selecteer de juiste valuta voordat je je eerste verkoop doet.
- Voltooi het instellen van je account: afhankelijk van je bedrijfstype en locatie moet je mogelijk aanvullende details verstrekken, zoals een ondernemingsnummer, EIN, belastingnummer (TIN) en persoonlijke gegevens van een accountvertegenwoordiger.
- Voer een btw-nummer in (voor Europese winkels): als je Shopify webshop in Europa is gevestigd, geef dan een btw-nummer op of geef aan dat je er geen hebt. Shopify controleert btw-nummers via het VAT Information Exchange System (VIES).
- Voeg verificatiedocumenten toe: upload documenten ter verificatie van je identiteit en adres. Zorg ervoor dat deze documenten duidelijk, geldig en actueel zijn.
- Wacht op het documentreviewproces: je geüploade documenten worden beoordeeld om te controleren of de informatie overeenkomt met je Shopify Payments-account. Uitbetalingen kunnen tijdens dit proces worden uitgesteld, maar je Shopify webshop blijft operationeel.
- Configureer instellingen: nadat je Shopify Payments hebt ingesteld, kun je de betalingsinstellingen aanpassen aan je voorkeuren. Je kunt ook een testtransactie uitvoeren om te controleren of alles naar behoren werkt.
- Vraag ondersteuning aan: als je problemen ondervindt of extra hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Shopify Support voor begeleiding.
Het is goed om te weten dat het proces kan variëren door updates aan het Shopify platform of wijzigingen in regelgeving. Raadpleeg altijd de officiële Shopify documentatie voor de meest nauwkeurige en actuele instructies.
Checkout pagina Instellen op Shopify
Het instellen van de afrekenpagina is eenvoudig en kan in een paar stappen:
-
Voeg een afrekenknop toe: klik op Instellingen en selecteer Afrekenen in het dropdownmenu op de Instellingenpagina. Configureer checkout instellingen:
-
Pas in de checkout instellingen verschillende aspecten van het afrekenproces aan, zoals:
- Taal en stijl van de afrekenpagina
- Klantaccounts en voorkeuren
- Verzend- en bezorgopties
- Belasting- en valuta-instellingen
Met deze stappen kun je de afrekenervaring aanpassen aan de behoeften van jouw winkel en klanten.
Maak pagina’s voor je webwinkel
Om pagina’s toe te voegen aan je Shopify webshop, ga je naar Online winkel > Pagina’s.
Een nieuwe pagina toevoegen:
- Klik op de knop Pagina toevoegen.
- Voer een titel en inhoud in voor de nieuwe pagina. Zorg ervoor dat de titel beschrijvend en duidelijk is, want deze verschijnt in browsertabbladen en zoekresultaten.
- Gebruik de rich text editor om je inhoud op te maken, links, tabellen, afbeeldingen en video’s toe te voegen.
Wat je daarna doet:
Zichtbaarheid instellen
- In de sectie ‘Zichtbaarheid’ kies je wanneer de pagina gepubliceerd moet worden.
- Standaard zijn nieuwe pagina’s zichtbaar zodra je ze opslaat. Je kunt ook een specifieke publicatiedatum instellen of ervoor kiezen de pagina te verbergen.
Pagina opslaan
- Klik op de knop Opslaan om de nieuwe webpagina te maken.
- Link toevoegen aan het navigatiemenu:
Om de nieuwe webpagina toegankelijk te maken via het navigatiemenu van je Shopify webshop, moet je een link naar de pagina toevoegen. Dit doe je door de instellingen van het navigatiemenu van je winkel aan te passen.
Een bestaande pagina bewerken
Als je wijzigingen wilt aanbrengen in een bestaande pagina, ga dan naar de sectie Pagina’s, klik op de titel van de pagina die je wilt bewerken, voer je wijzigingen door en klik op Opslaan.
Stel Verzendtarieven In
Om verzendtarieven in te stellen op Shopify, ga je naar Instellingen
Vervolgens klik je op ‘Verzending en bezorging’
Vervolgens selecteer je het verzendprofiel waarmee je wilt werken, je kan ook een nieuw verzendprofiel aanmaken. Laten we voor nu ons focussen op het belijken en aanpassen van het profiel ‘algemeen’
Volg deze stappen:
Verzendtarief toevoegen
- Klik op Tarief toevoegen en stel de tariefdetails in.
- Voer een naam in voor het tarief en de bijbehorende waarde (bijvoorbeeld bedrag, valuta, gewicht, etc.).
Voorwaarden toevoegen (optioneel):
- Afhankelijk van het type tarief kun je voorwaarden toevoegen, zoals op gewicht gebaseerde of op prijs gebaseerde drempels om in aanmerking te komen voor het verzendtarief.
Berekende tarieven aanpassen (optioneel):
- Als je berekende tarieven gebruikt, kun je de tarieven verhogen of verlagen om aan te passen wat klanten zien bij het afrekenen.
Tarief opslaan:
- Klik op Gereed en daarna op Opslaan om het verzendtarief toe te voegen.
Verzendtarieven in lokale valuta instellen (alleen Shopify Payments):
Als je Shopify Payments gebruikt, kun je vaste verzendtarieven aanbieden in lokale valuta voor klanten uit verschillende markten.
Tip: Zorg ervoor dat je je verzendtarieven regelmatig controleert en aanpast om nauwkeurige en concurrerende opties te bieden aan je klanten bij het afrekenen.
Stel Belastingtarieven In
Voordat je begint met het instellen van belastingen in Shopify, moet je bepalen of je belastingen moet berekenen over je producten. Raadpleeg lokale belastingautoriteiten of een belastingprofessional om ervoor te zorgen dat je de juiste regelgeving volgt.
Als je belastingen moet innen, registreer je dan bij de relevante belastingautoriteiten in jouw land of regio en vraag je belastingnummer aan.
Stappen voor het instellen van belastingen:
- Ga in je Shopify-beheerpaneel naar Instellingen > Douanerechten en belastingen .
- Selecteer je land of regio:
- Klik in de sectie Verkoopbelasting beheren op jouw land of regio.
Verkoopbelasting innen:
- Klik op Verkoopbelasting innen om belastinginning in te stellen voor het geselecteerde land of de regio.
- Voer je belastingnummer in bij het veld Belastingnummer.
Als je dit nummer nog niet hebt ontvangen, kun je het veld leeglaten en later bijwerken.
Bevestig belastinginning:
- Klik op Belasting innen om de belastinginning te bevestigen voor de geselecteerde regio.
Voeg meer regio’s toe (optioneel):
- Als je belastingen moet instellen voor extra regio’s of andere accountnummers, klik dan opnieuw op ‘Verkoopbelasting innen om meer regio’s toe te voegen.’
Beheer belastinginstellingen:
Nadat je je belastingregio’s hebt ingesteld, kun je andere belastinginstellingen beheren, zoals belastingoverrides, vrijstellingen en belastingberekeningen. Hiermee zorg je ervoor dat je de juiste belastingtarieven berekent, ongeacht waar je verkoopt.
Tip: Zorg ervoor dat je belastinginstellingen altijd up-to-date zijn om te voldoen aan de lokale regelgeving en om problemen te voorkomen.
Verbind Je Domein
Om je domein te verbinden met je Shopify webshop, volg je deze stappen:
- Ga in je Shopify-beheerpaneel naar Instellingen > Domeinen.
- Klik op Nieuw domein kopen of Bestaand domein verbinden.
- Als je een bestaand domein wilt verbinden, voer je je domeinnaam in (bijvoorbeeld opklopper.store) en klik je op Volgende.
- Klik op Automatisch verbinden en daarna op Sluiten.
- Wacht tot 48 uur tot je domein is geverifieerd. Zodra het is geverifieerd, wordt het vermeld in de sectie ‘Domeinen van derden op de Domeinen-pagina’ met de status Verbonden.
Test je Shopify webshop
Voordat je je Shopify webshop lanceert, is het een goed idee om een testbestelling te plaatsen.
Activeer testmodus:
- Ga in je Shopify beheerpaneel naar Instellingen > Betalingen.
- Klik op Bewerken.
- Vink het vakje aan voor de optie Testmodus gebruiken en klik op Opslaan.
Simuleer een succesvolle transactie:
- Ga naar je online winkel.
- Voeg een product toe aan je winkelwagen.
- Volg het afrekenproces alsof je een klant bent.
Lancering
Als je klaar bent om je Shopify webshop toegankelijk te maken voor het publiek, moet je de wachtwoordbescherming verwijderen:
- Ga in je Shopify beheerpaneel naar Online winkel > Voorkeuren.
- Scroll naar beneden naar de sectie Wachtwoordbescherming.
- Haal het vinkje weg bij de optie Toegang beperken tot bezoekers met een wachtwoord.
- Klik op Opslaan.
Na het verwijderen van de wachtwoordbescherming is je Shopify webshop officieel live en toegankelijk voor het publiek.
Je Shopify webshop is nu gelanceerd en klaar om klanten te ontvangen en aankopen te laten doen.