Home Blog Hoe word je een Shopify Expert?
Hoe word je een Shopify Expert?
13 minuten leestijd

Hoe word je een Shopify Expert?

In deze blogpost delen we alles over hoe je Shopify Expert kan worden. Alle stappen worden doorlopen en geven we waardevolle tips om aan de vereisten van het Shopify Experts Programma te voldoen.
Door Simon Albers 21/09/2022

Dankzij Shopify is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om als e-commerce leek zelfstandig een webshop te bouwen. Maar een webshop op zichzelf is slechts een startpunt. Om een succesvolle ecommerce onderneming te hebben moet je:

 1. Een sterk merk uitstralen
 2. Een winstgevende formule ontwikkelen
 3. Gestroomlijnde processen hebben
 4. Blije klanten behouden

Deze 4 punten geven Shopify Experts bestaansrecht. Ze helpen ondernemers en bedrijven verder om zoveel mogelijk uit Shopify te halen en de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Maar hoe wordt je nou een échte Shopify expert? Is het hebben van genoeg ervaring voldoende? Wat voor type Shopify Experts bestaan er?

In deze blogpost vertellen we meer over wat Shopify Experts zijn en welke stappen je moet nemen om zelf Shopify Expert te worden.

Van de Shopify Experts.webp

I. Wat is een Shopify Expert?

Shopify Experts zijn betrouwbare en deskundige leden van de Shopify gemeenschap. Ze zetten hun specialisatie in om ondernemers en bedrijven te helpen met het verbeteren van hun Shopify webshop.

Shopify Experts krijgen toegang tot de Shopify Expert Marketplace (een marktplaats dat Shopify ‘merchants’ en Shopify Experts koppelt), hebben toegang tot meer informatie over Shopify en krijgen meer mogelijkheden om samenwerkingen te vormen in de Shopify community.

Shopify Experts zijn er in alle vormen en maten. Ze specialiseren zich in allerlei diensten en in sommige situaties zijn er meerdere Shopify Experts nodig om een probleem op te lossen.

Een aantal voorbeelden van specialisaties zijn:

 • Marketing
 • Verkoop
 • Branding
 • Design
 • Webshop inrichting
 • Webshop ontwikkeling
 • Custom template design
 • Custom plugin ontwikkeling

Voorbeelden van Shopify Experts zijn:

 • UX/UI designers
 • Ontwikkelaars
 • Thema- en app-ontwikkelaars
 • Bedrijfsadviseurs
 • Shopify Freelance professionals
 • Shopify bureaus
 • Online marketeers

Nu je weet waarom Shopify Experts waardevol zijn leggen we de verschillen uit tussen Shopify Partners en Shopify Experts.

II. Wat is het verschil tussen Shopify Partners en Shopify Experts?

Je hebt Shopify Partners en Shopify Experts. Om Shopify Expert te worden moet je Shopify Partner zijn. Het Shopify platform biedt toegang tot het Shopify Partners programma waarmee je meer mogelijkheden krijgt om je als ecommerce professional te ontwikkelen.

Wat voor soorten Shopify Partners zijn er?

Er zijn twee soorten Shopify Partners:

 1. Shopify Partner
 2. Shopify Plus Partners

Wat is een Shopify Partner?

Shopify Partners zijn professionals zoals designers, ontwikkelaars en marketeers die meer uit Shopify willen halen. Als Shopify Partner krijg je:

 1. Wederkerende inkomsten: per keer dat je een nieuwe Shopify klant aanmeldt. Dit is een percentage over het maandbedrag dat zij betalen aan Shopify.
 2. Onbeperkte testwinkels: je mag een onbeperkte hoeveelheid Shopify winkels aanmaken om bijvoorbeeld Shopify apsp of thema’s te kunnen testen. Wanneer je een ‘normale’ account hebt, is dit beperkt.
 3. Toegang tot de Shopify Academy: een platform boordevol gratis online cursussen zodat je alles kan leren over Shopify-app en thema ontwikkeling.
 4. Examens & Certificaten: hét ultieme bewijs om te delen met de wereld dat jij de kennis beheerst om ondernemers en bedrijven te helpen met hun Shopify vraagstuk.
 5. Shopify Apps: je krijgt de mogelijkheid om apps te ontwikkelen voor de Shopify App Store, je krijgt 80% van de opbrengst over de verkoop van jouw plugin.

Tip: het is gratis om Shopify Partner te worden.

III. Wat is een Shopify Plus Partner?

Shopify Plus Partners zijn Shopify Partners van het hoogste niveau. Dit programma is exclusief voor de allerbeste Shopify Partners, denk daarbij aan bureaus, bedrijfsadviseurs en systeemintegratoren. Als Shopify Plus Partner krijg je:

 1. Publieke herkenning: de status van Shopify Plus Partner betekent het hoogste niveau van expertise en professionaliteit.
 2. Exclusieve informatie: toegang tot exclusieve training, educatief materiaal en bronnen.
 3. Hogere commissie: een kans om hogere commissies te verdienen voor activiteiten van het partnerprogramma.
 4. Community: ondersteuning van een gemeenschap van toonaangevende bureaus in de branche.

Eigenlijk is er ook nog een derde type Shopify Partner, namelijk dat voor fulfillment partijen. Dit gaat om een accounttype dat puur is voor fulfillment partijen die samenwerken met Shopify en dit is voor het doel van deze blogpost (alles leren wat je moet weten om Shopify Expert te worden) niet relevant.

IV. Hoe word je Shopify Expert?

Zelfs als je een unieke branche-ervaring en relevante vaardigheden hebt, is het niet eenvoudig om een Shopify Expert te worden. De lat ligt hoog binnen het Shopify Expert programma.

Er zijn 3 voorwaarden om Shopify Expert te worden:

 1. Een actief Shopify Partner account
 2. Sterke specialisatie in een relevante categorie
 3. Een uitgebreid portfolio

In het vervolg van deze blogpost leggen we stapsgewijs uit hoe je kan voldoen aan deze voorwaarden.

V. Hoe maak je een Shopify Partner account aan?

De eerste voorwaarde om Shopify Expert te worden is Shopify Partner zijn.

We hebben al uitgebreid verteld waarom je Shopify Partner moet worden en wat de voordelen zijn. En hier hebben we nog een reden voor je: de eerste vereiste om Shopify Expert te worden is dat je deelneemt aan het Shopify Partner programma.

Stap 1 van de 5: leer alles over het Shopify Partners Programma

Zoals je vast kan begrijpen, delen we in deze blogpost slechts de basics over het programma. Als je alle ins & outs wil weten kun je er meer over lezen op de Shopify website.

Shopify Partner Programma.webp

Stap 2 van de 5. schrijf je in voor Shopify Partner Program

Dit is de makkelijkste stap, ga naar de website en schrijf je in voor het Shopify Partner Programma.

Shopify ID aanmaken.webp

Stap 3 van de 5: maak een Shopify ID aan

Een Shopify ID is simpelweg een account binnen Shopify. Hier deel je relevante informatie om jouw account aan te maken.

Shopify Partneraccount aanmaken.webp

Stap 4 van de 5: voeg een partner account toe.

Wanneer je een partner account aanmaakt volgt een groot formulier, in het eerste deel vertel je de basis informatie over jouw bedrijf.

Partner Account Aanmaken Basis Info.webp

In het tweede deel vertel je hoe je Shopify gaat inzetten en wat de huidige situatie is van je bedrijf.

Partner Account Doel .webp

Nu je een account hebt start de aanvraagprocedure. Er is een uitgebreid formulier waarin je alle details over jouw bedrijf moet delen. Vul alle verplichte velden in.

De eerste vraag is: ‘Wat is de belangrijkste manier om geld te verdienen als Shopify Partner?'

De opties zijn:

 • Apps bouwen van de Shopify App Store
 • Aangepast apps bouwen voor individuele klanten
 • Thema's bouwen voor de Shopify Theme Store
 • Nieuwe Shopify-winkels bouwen voor klanten
 • Services verlenen aan bestaande Shopify-merchants
 • Merchants doorverwijzen als een affiliate
 • Producten verkopen als Shopify-merchant
 • Anders

Nadat je de juiste categorie geselecteerd hebt, kun je naar beneden scrollen. Hier wordt de tweede vraag gesteld: ‘‘Met welke e-commerceplatforms heb je gewerkt? Selecteer alles wat van toepassing is."

Hier geef je aan welke platform je op het moment gebruikt zodat Shopify je de juiste tools kan bieden.

Je kan kiezen uit:

 • BigCommerce
 • Demandware
 • Lightspeed
 • Magento
 • PrestaShop
 • Shopify
 • Square
 • Squarespace
 • Wix
 • WooCommerce
 • WordPress
 • Anders (specificeer)

Nadat je alles ingevuld hebt hoef je alleen nog maar de Algemene Voorwaarden te lezen en te bevestigen dat je dit gedaan hebt.

Stap 5 van de 5: dashboard

Gefeliciteerd! Je account is aangemaakt en je hebt toegang tot het dashboard. Dit is het startpunt om alle functies van het Shopify Partner programma te kunnen gebruiken

Partner Dashboard.webp

VI. Hoe versterk ik mijn Shopify specialisatie?

Het woord ‘Shopify Expert’ spreekt redelijk voor zich. Maar jezelf simpelweg expert noemen binnen jouw specialisatie is niet genoeg. Je moet expert zijn en specialist van Shopify, ecommerce en andere aanverwante gebieden.

De tweede voorwaarde om Shopify Expert te zijn is dat je een sterke specialisatie moet hebben in een van de relevante categorieën binnen Shopify. Er zijn drie manieren om je Shopify specialisatie te versterken:

 1. Verbeter je skills
 2. Vergroot je kennis
 3. Ondersteun Shopify gebruikers

1. Verbeter je skills

Als je bijvoorbeeld werkt als UX-ontwerper maar de basiskennis over Shopify niet beheerst kun je jezelf geen Shopify expert noemen. Je moet beschikken tot kennis over bijvoorbeeld het instellen, mogelijkheden maar ook beperkingen van de navigatie, collectie pagina's en andere elementen van Shopify. Je moet alles weten om een positieve gebruikerservaring te creëren binnen Shopify.

De belangrijkste skills voor Shopify Experts zijn:

 1. Het toevoegen van nieuwe feature in bestaande Shopify webshops
 2. Het migreren van een ander ecommerce platform naar Shopify
 3. Het beheersen van thema versies binnen Shopify
 4. Advertenties integreren binnen Shopify

Bureau Opklopper heeft het meeste geleerd uit praktijk ervaring. We hebben ondertussen met het team meer dan 1.000 Shopify projecten voltooid. En als ik terug kijk en ik mezelf een tip zou mogen geven zou het dit zijn: bouw een Shopify webshop van kop tot staart, gewoon, voor jezelf. Alle informatie om dit te kunnen doen haal je uit de Shopify Academy

2. Vergroot je kennis

De e-commerce sector verandert continue en het is aan jou om up-to-date te blijven en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

Hoe je dit doet? Als Shopify partner krijg je toegang tot de Shopify Academy. Je kan je inschrijven voor een scala aan train opties beschikbaar. Er zijn cursussen, webinars U kunt kiezen uit een enorme selectie cursussen, webinars en tutorials over e-commerce, marketing en winkelontwikkeling.

Je krijgt certificaten wanneer je bepaalde cursussen en examens volgt.

Je kan je kennis ook vergroten door te leren van anderen. Je kan deelnemen aan gesprekken binnen de Shopify Community, een van de vele Facebook groepen met een Shopify focus. Dit is ook een geweldige manier om nieuwe partners te ontmoeten en uw netwerk van contacten in het bedrijf te verbreden.

Wat bureau Opklopper doet om de kennis te blijven versterken is door te bloggen. We schrijven elke week 2 blogposts over een Shopify gerelateerd onderwerp, proberen er alles over te weten te komen uit verschillende bronnen en voegen onze eigen ervaringen als Shopify bureau toe.

3. Ondersteun Shopify gebruikers

Weet je waar wij het meeste van geleerd hebben? Door andere Shopify gebruikers te helpen. Elke vraag die wij beantwoorden in bijvoorbeeld een forum of wanneer iemand ons belt, helpt ons een beter Shopify bureau te worden.

Je leert sneller en je ontwikkelt je specialisatie door kennis te delen. Je kan pas kennis delen wanneer je het zelf door en door begrijpt. Het is ook nog eens een fijne manier om je reputatie binnen je specialisatie te verbeteren door een betrouwbare bron van informatie te worden.

Je kan vragen beantwoorden op deze plekken:

 • De Shopify-community
 • Populaire e Commerce forums en -groepen
 • Reddit
 • Quora
 • Facebook groepen

Aanvullend zou je er ook voor kunnen kiezen zelf educatieve content te produceren. Voorbeelden zijn:

 • Blog Posts
 • Video’s op Youtube
 • Cursussen
 • Webinars

VII. Hoe breid ik mijn Shopify portfolio uit?

Om een gecertificeerde Shopify Expert te zijn, moet je niet alleen de beste in je vakgebied zijn, maar ook een krachtig en boeiend profiel hebben. Shopify verwacht dat je minimaal 5 actieve Shopify webshops hebt. Het moeten actieve en succesvolle Shopify webshops zijn.

Het opbouwen van een reputatie kost tijd en werk, maar we zijn ervan overtuigd dat wanneer je de volgende tips volgt je Shopify portfolio zal groeien!

Meer projecten.webp

Tip 1. Voer meer projecten uit

Om Shopify Expert te worden heb je dus een uitgebreid en sterk portfolio nodig. Een van de manieren om dit te bereiken is redelijk vanzelfsprekend: zorg ervoor dat je meer projecten uitvoert door meer klanten te krijgen.

Dit zijn een aantal manieren om meer klanten te krijgen als Shopify bureau of Shopify freelancer:

 1. Organiseer een webinar: kies een onderwerp uit waar vraag naar is, bijvoorbeeld een webinar over ‘Hoe bouw je een Shopify webshop’. Je kan het gratis aanbieden of er zelfs een klein bedrag voor vragen. Tijdens de webinar kun je ‘pronken’ met je kennis, je merk adverteren en netwerken met mogelijke klanten en samenwerkingspartners.
 2. Wees actief op marktplaatsen: er zijn veel marktplaatsen waar Shopify opdrachten worden aangeboden. Voorbeelden daarvan zijn Hoofdkraan.nl, Freelance.nl en Freelancer.nl. Het is een van de eerste plekken waar jouw toekomstige klanten naartoe gaan om een partij te vinden die kan helpen met de ontwikkeling van hun Shopify webshop.
 3. Vind klanten in forums en communities: Shopify gebruikers zijn behoorlijk actief op fora en communities, ze zijn constant op zoek naar manieren om hun bedrijf te verbeteren. Schrijf een korte pitch en post dit (vaak wordt het geaccepteerd wanneer je dit één keer doet als een soort welkomstbericht. Je kan aanbieden de probleme van Shopify gebruikers op te kunnen lossen.
 4. Werk samen met andere Shopify bureau’s en freelancers: je kan ze vinden door je aan te melden bij het Shopify Partner Programma. Misschien heb jij een specifieke specialisatie dat hun kan helpen en vice versa.
 5. Gebruik social media platforms zoals Facebook en LinkedIn: dit zijn plekker waar Shopify gebruikers hun vraag of opdracht posten. Je kan er ook zelf actief je merk en bedrijf promoten om ervoor te zorgen dat potentiële klanten jou vinden.

Idea.webp

Tip 2. Promoot je merk

Er zit wat overlap in de vorige tip en deze. Deze tip legt de focus op zichtbaarheid van jouw merk. Door je bezig te houden met de presentatie, vindbaarheid en zichtbaarheid van je merk zullen Shopify gebruikers bewust van je worden. Als je merkidentiteit en pitch sterk is, zullen ze zich aangetrokken voelen om jouw diensten af te nemen. Hoe sterker je merk en hoe beter je gevonden wordt, hoe meer projecten je krijgt en hoe sterker je portfolio wordt.

Dit is wat je kan doen:

 1. Sociale-mediaplatforms: gebruik social media om je merk te presenteren, concentreer je op 1 of 2 social media kanalen en leer hoe je hier het meeste uit haalt. Trek meer volgers aan, creëer sterke content en beantwoord alle vragen van lezers voor meer bereik en autoriteit.
 2. Content: ook dit is eerder vermeld, maar het creëren van sterke content zorgt voor autoriteit binnen jouw specialisatie. Je wordt betrouwbaar en gezien als kennis expert. Dit helpt je om een sterker merk te bouwen.
 3. Testimonials: gebruik reviews / testimonials van voorgaande klanten om te bewijzen dat je jouw werk goed doet. Wanneer je zelf zegt dat je de beste bent, komt dit lang niet zo betrouwbaar over als wanneer een klant dit zegt. Het is bewijs dat jouw skills, kennis en dienstverlening waardevol is.
 4. Mond-tot-mondreclame (MOM): 20% tot 50% van de beslissingen van consumenten wordt gemaakt door Mond-tot-mondreclame. Het ontwikkelen en onderhouden van klantrelaties en Shopify Partners vormt de sleutel om meer bereik en meer klanten te krijgen.

Tip 3. Breid je dienstverlening uit

Je kan je portfolio uitbreiden door meer diensten aan te bieden. Door meer opties aan te bieden is de kans groter dat er een match komt tussen jouw aanbod en de vraag van jouw potentiële klant. Je vergroot je markt én je leert meer.

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat klanten blijven na een project. Wanneer je alleen designs maakt maar geen webshops ontwikkeld, is de klantrelatie van korte duur. En wanneer je nieuwe webshops ontwikkeld, maar geen doorontwikkeling doet, is een klant weg nadat je jouw nieuwe Shopify webshop opgeleverd hebt.

Je hoeft de diensten niet zelf uit te voeren. Je kan op zoek naar Shopify Partners die bepaalde diensten aanbieden om vervolgens in jouw diensten pakket op te nemen. Door dit te doen, heb je een grotere kans dat klanten met je willen werken en bij je blijven.

VIII. Krijgen Shopify Experts meer klanten?

In het kort: ja. Er zijn 3 redenenen waarom Shopify Experts meer klanten krijgen:

 1. Verbeterd imago: wanneer jouw kennis en diensten erkend worden door Shopify en je de status ‘Shopify Expert’ krijg ben je te vertrouwen.
 2. Shopify Experts Marketplace: door toegang te krijgen tot het Shopify Experts Marketplace krijg je meer opdrachten.
 3. Groter netwerk: je krijgt de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden met andere Shopify Experts waar je mee kan samenwerken. Bureau Opklopper werkt samen met een aantal Shopify Partners. Wij zijn het verlengden van hun bedrijf om opdrachten uit te voeren dat zij niet kunnen.

Samenvatting

In deze blogpost hebben we uitgelegd

 • Wat een Shopify Expert is
 • Waarom bedrijven en ondernemers ervoor kiezen Shopify Experts in te huren
 • Wat de vereisten zijn om Shopify Expert te worden
 • Hoe je kan voldoen aan deze vereisten
 • Wat de voordelen zijn wanneer je Shopify Expert bent

Heb je vragen over het Shopify Expert Programma of zou je met bureau Opklopper willen samenwerken aan Shopify projecten? Neem dan contact met ons op.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp