Home Blog Hoe sluit je een Shopify webshop?
Hoe sluit je een Shopify webshop?
7 minuten leestijd

Hoe sluit je een Shopify webshop?

Er kunnen meerdere redenen zijn om je Shopify winkel tijdelijk of permanent te willen sluiten, in deze blogpost lees je hoe je dat doet!
Door Simon Albers 06/11/2022

Bureau Opklopper bouwt nieuwe Shopify webshops en hoeft ze nooit te sluiten. Maar het zou kunnen dat je hulp nodig hebt om jouw Shopify webshop tijdelijk te pauzeren of te deactieveren. Lees door om erachter te komen hoe je dat het beste kunt doen!

I. Waarom of wanneer moet ik mijn Shopify webshop sluiten?

Je Shopify-winkel tijdelijk pauzeren is de juiste keuze als je bedrijf seizoensgebonden is of slechts voor een bepaalde periode open is. Stel je bent niet tevreden met Shopify en je gaat op zoek naar een Shopify-alternatief (enkele van de populaire keuzes zoals Shopify naar WooCommerce of Shopify naar Magento), dan is het annuleren van de gratis proefversie of het permanent sluiten van de Shopify-winkel een geschikte optie voor je.

In principe zijn er 5 stappen om een Shopify-winkel te sluiten:

 1. Log in op je Shopify-beheerderspaneel
 2. Kies bij instellingen "Plan en machtigingen"
 3. Klik bij winkel Status op "Winkel sluiten"
 4. Vul je wachtwoord in
 5. Kies de reden en klik op "Sluit mijn winkel”

Dat is redelijk simpel! In het vervolg van de blogpost leggen we uit hoe je:

 1. Waarom het belangrijk is om het sluiten of pauzeren van je Shopify webshop goed voor te bereiden én hoe je dat doet
 2. Hoe je een Shopify webshop pauzeert (in plaats van afsluit)
 3. Hoe je een Shopify webshop weer kan activeren

II. Voorbereiding wanneer je een Shopify webshop sluit

Voordat je het proces start, zijn er een aantal belangrijke dingen die je in gedachten moet houden om schade aan je webwinkel te voorkomen.

1. Annuleer apps en tools van derden

Ten eerste, voor apps met abonnementskosten is het raadzaam om deze te verwijderen, voordat je je winkel sluit. In sommige gevallen wordt de externe provider mogelijk niet geïnformeerd, wat ongewenste kosten met zich mee kan brengen. Hier een overzicht van de stappen om je app-abonnementen op Shopify te annuleren:

 1. Log in op je winkel
 2. Ga vanuit het Shopify Dashboard naar het gedeelte Apps
 3. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik op Verwijderen

2. Domein overdragen.webp

2. Draag je domein over naar een andere provider

Als je domein afkomstig is van een derde partij, moet je het naar een andere provider overdragen voordat je de winkel sluit. Anders is het domein niet langer beschikbaar voor de nieuwe winkel of website. Het enige dat je hoeft te doen, is het domein verwijderen uit de Shopify-domeinlijst en de DNS-instellingen wijzigen bij je domeinbeheerder. Bovendien blijft de HTTP van Shopify gedurende 90 dagen van kracht op jouw domein nadat je de Shopify-winkel hebt gedeactiveerd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw bedrijf en jouw klantenbestand.

3. Maak een back-up van je database

Als je de Shopify-winkel vandaag sluit, bestaat de kans dat je deze in de toekomst opnieuw wilt openen. Daarom moet je een back-up van jouw gegevens voor het geval dat je de winkel later toch weer wil heropenen. Gelukkig kunt je met Shopify handmatig een back-up van je winkel maken door de Shopify database naar een CSV-bestand te exporteren. Je kan echter niet de hele winkel exporteren, maar slechts delen ervan:

 • Producten
 • Klanten
 • Bestellingen
 • Cadeaukaart Codes
 • Kortingscodes
 • Financiële gegevens

Dit is hoe je producten exporteert uit je Shopify winkel:

 1. Ga vanuit de Shopify-zijbalk naar "Producten"
 2. Klik op “Exporteren”.
 3. Kies in het dialoogvenster de producten die je wilt exporteren en selecteer het type CSV-bestand dat je wilt exporteren.
 4. Klik ten slotte op "Producten exporteren". Je kunt dezelfde procedure volgen om klanten, bestellingen, cadeauboncodes, kortingscodes en financiële gegevens te exporteren.

Export.webp

III. Hoe pauzeer je een Shopify webwinkel?

Je kan kiezen om het abonnement van je webshop te pauzeren en aan de winkel blijven werken voor een gereduceerd abonnementstarief van $ 9 per maand. Het blijft dan mogelijk om je producten te bewerken, de basis rapporten over de prestaties van de site te zien en om de betaalmodule te testen door gebruik te maken van concept bestellingen.

Het afrekenen voor klanten is echter uitgeschakeld. Dit betekent dat de bezoekers de producten alleen kunnen zien, maar niet kunnen bestellen. Mocht je de klantervaring willen verbeteren, dan is het raadzaam om het thema aan te passen. Je kan zowel de productprijzen als de knop 'Toevoegen aan winkelwagen' verbergen. Op die manier zorg je ervoor dat klanten geen producten proberen te kopen wanneer je winkel is gepauzeerd.

Stel je wilt je producten niet weergeven terwijl de winkel is gepauzeerd, gebruik dan een wachtwoord om de online winkel af te schermen. Op deze manier kan je de toegang van klanten tot je online winkel eenvoudig beperken. Zo wordt alleen de wachtwoord pagina van de webwinkel gevonden door zoekmachines. Andere pagina's, zoals productpagina's zullen niet meer worden geïndexeerd en worden dus niet meer weergegeven in zoekresultaten.

Hier volgen de stappen om een Shopify-winkel te pauzeren:

 1. Log in als winkeleigenaar

Aanmelden.webp

 1. Klik vanuit je Shopify-beheerder op Instellingen en klik vervolgens op Abonnement.

Abonnementen.webp

 1. Klik hier vervolgens op Winkel deactiveren

5.5 Pause and Build.webp

 1. Als je zeker weet dat je de winkel wil pauzeren, klik dan op Pause and Build

Ten slotte wordt je Shopify-winkel gepauzeerd en zullen de abonnementskosten worden gereduceerd. Als je weer producten wilt gaan verkopen, dan kan je de winkel op elk gewenst moment weer heropenen door een nieuw abonnement te kiezen.

Wanneer je klaar bent om de Shopify-winkel te heropenen, logt dan in en selecteer het prijsplan dat bij je past:

 1. Log in als winkeleigenaar

Aanmelden.webp

 1. Vanuit de Shopify-backend kies Instellingen en klik vervolgens op Abonnement en vervolgens op Abonnement wijzigen.

plan-1.webp

 1. Selecteer een plan, variërend van $ 26 tot $ 266 per maand. Vervolgens wordt het pauzeren van de winkel ongedaan gemaakt en werkt deze weer zoals je gewend bent.

IV. Hoe sluit ik mijn Shopify-winkel?

Wat houd het in als je een Shopify winkel sluit: je kunt de Shopify-winkel op elk moment volledig sluiten. Zoals eerder vermeld, heb je dan geen toegang meer tot je Shopify-beheerder.

 • Je kunt nog steeds inloggen, maar je moet je account activeren om producten te kunnen bewerken of andere wijzigingen aan te brengen. Als je een domeinnaam hebt gekocht via Shopify vergeet dan niet om deze over te zetten naar een andere provider. Als je bij een derde partij een domein hebt gekocht, vergeet deze dan niet te verwijderen in Shopify.
 • Als je je domein niet uit jouw Shopify-winkel verwijdert voordat je de winkel sluit, kan je de domeinnaam mogelijk niet meer voor een andere website gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je alle apps van derden hebt geannuleerd voordat je je winkel sluit om ervoor te zorgen dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Hier zijn de stappen voor het verwijderen van een Shopify-account:

Stap 1. Log in op het Shopify-beheerderspaneel

Aanmelden.webp

Log in bij het Shopify-beheerpaneel als de accounteigenaar Aanmelden

Stap 2. Ga naar de abonnement instellingen

Klik op Instellingen → Abonnement

Abonnementen.webp

Klik hier vervolgens op Winkel deactiveren

Deactiveren.webp

Klik op Winkel deactiveren

Stap 3. Vul wachtwoord in

Voer het wachtwoord in en bereid je voor op het verwijderen van je Shopify-winkel.

Stap 4. Sluit Shopify-winkel

Als je zeker weet dat je door wil gaan met het sluiten van de winkel, selecteert dan een reden in het keuzemenu en klik vervolgens op Mijn winkel sluiten

Na het lezen van de bovenstaande stappen voor het verwijderen van Shopify-winkel vraagt je je misschien af ​​of je de winkel ook weer opnieuw kan openen. In het geval dat je van gedachten verandert, zal Shopify je winkel opslaan en alle gegevens van je winkel gedurende 30 dagen bewaren nadat de webwinkel is gesloten.

V. Veelgestelde vragen over het sluiten van een Shopify webshop

1. Worden er kosten in rekening gebracht als je de Shopify-winkel sluit?

Nee, er worden geen kosten in rekening gebracht voor de volgende maand als je je Shopify-winkel sluit vóór de volgende factuurdatum. Dit geldt ook als je een proefperiode hebt: je kunt de Shopify-winkel op elk moment tijdens je proefperiode gratis annuleren.

2. Wat betekent het om een Shopify-winkel te sluiten?

Door je winkel te sluiten kan je blijven werken aan je Shopify-winkel terwijl je voorkomt dat klanten het afrekenproces kunnen voltooien.

3. Hoe sluit je tijdelijk een Shopify webshop?

Log in als winkeleigenaar in je winkel. Ga naar je Shopify-beheerder en kies Instellingen en vervolgens Plan. Selecteer vervolgens op de pagina “Winkel pauzeren of deactiveren” de optie “het abonnement voor 90 dagen pauzeren”.

Conclusie

In deze blogpost hebben wij laten zien hoe je je Shopify-winkel tijdelijk kan pauzeren of permanent kan sluiten. Hopelijk helpt dit artikel je, als je je Shopify-winkel bijvoorbeeld wil pauzeren in een vakantieperiode of voor regulier onderhoud, maar ook hoe je je Shopify-winkel verwijdert na de proefperiode.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog hulp nodig met je Shopify-winkel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp