Home Blog Zo Migreer je van Wix naar Shopify [Oktober 2022]
Zo Migreer je van Wix naar Shopify [Oktober 2022]
11 minuten leestijd

Zo Migreer je van Wix naar Shopify [Oktober 2022]

In deze blogpost vertelt Shopify bureau Opklopper stapsgewijs uit hoe je overstapt van Wix naar Shopify.
Door Simon Albers 17/10/2022

Wix en Shopify zijn beide gerenommeerde platforms voor het ontwikkelen van een website. Shopify staat bekend om een sterke e-commerce software en werkt uitstekend voor het ontwikkelen van online winkels. Wix is een alles-in-één websitebouwer en biedt unieke templates aan. Wix is echter niet de juiste tool voor het creëren van e-commerce winkels en komt verschillende essentiële functies tekort.

Heb je een Wix website en wil je overstappen op Shopify? Houd dan rekening met verschillende factoren, zodat de migratie probleemloos verloopt. Wanneer je het design, de domeinnaam en de content van je website niet goed overzet, riskeer je om je posities in de zoekmachine te verliezen.

Shopify bureau Opklopper krijgt vaak het verzoek van klanten te helpen bij de migratie van Wix naar Shopify. Daarom leggen wij je in dit artikel uit uit hoe je probleemloos migreert van Wix naar Shopify.

I. Is een migratie van Wix naar Shopify de moeite waard?

Kort gezegd: ja. Wanneer je je webshop wilt laten groeien of uit wilt breiden naar nieuwe markten, raden we aan om van Wix naar Shopify over te stappen. Er zijn verschillende redenen om van Wix naar Shopify te migreren:

 1. Wanneer je webshop groeit, wordt de behoefte naar een productvoorraad of het verhogen van het websitebezoek steeds groter.
 2. Een groeiende webshop gaat gepaard met meer omzet. Een gespecialiseerd platform, zoals Shopify, is hierbij onmisbaar.
 3. Je loopt steeds vaker tegen de beperkte functies van Wix aan.

Welke reden je ook hebt, je krijgt in ieder geval geen spijt van een migratie van Wix naar Shopify. Shopify is het meest toonaangevende e-commerce platform wereldwijd. Wix blijft de beste in alles-in-één webdesign, maar komt echt te kort als het gaat om e-commerce functionaliteiten.

II. Wat is het verschil tussen Wix en Shopify?

Wix en Shopify zijn beide grote spelers op het gebied van web development. Beide scoren hoog op gebruiksgemak, functionaliteit en design. Het verschil zit ‘m in het doel dat je website heeft en de toepassingen waarvoor je het gebruikt.

Shopify is gespecialiseerd in e-commerce. De functies zijn hier volledig op ingericht en vind je niet bij andere spelers op de markt. Zowel op het gebied van design, marketing als promotie, biedt de software ongelofelijk veel mogelijkheden aan.

Wix biedt daarentegen een eenvoudige oplossing. Waar Shopify een meer gecompliceerde gebruiksaanwijzing heeft, is Wix speciaal gericht op de beginnende website-eigenaar. Het platform is logisch en eenvoudig in gebruik, technische kennis is niet nodig en de tijd tot lancering is slechts een paar uur.

Desalniettemin kun je als e-commerce ondernemer niet zonder Shopify. Het biedt een pakket van marketing, promotie en design opties en levert de perfecte tools aan als het gaat om statistieken, analyse en tracking. Shopify onderscheidt zich daarnaast vanwege het geïntegreerde POS systeem (point-of-sale), de verscheidenheid aan betalingsopties en de grote hoeveelheid aan extensies van derden. Tot slot heb je veel keuze uit e-commerce templates van professioneel niveau.

De e-commerce functies binnen Wix zijn misschien niet zo uitgebreid, maar kunnen alsnog goed werken voor kleine tot middelgrote webshops. Het platform biedt responsieve thema’s aan en een categorie voor online winkels. Er worden tientallen betalingsopties ondersteund, het bevat e-commerce integraties, kortingsopties, app-market widgets en een tal van andere voordelen.

Wanneer we naar het kostenplaatje van de platforms kijken, zien we dat Shopify abonnementen duurder zijn. Wix biedt een abonnement aan voor standaard websites en voor e-commerce projecten. De kosten hiervan zijn meer dan betaalbaar.

Zowel Shopify als Wix zijn een goede oplossing om een online winkel te starten en te beheren. Toch blijft Shopify de beste keuze voor e-commerce, dankzij hun specialisme en de verscheidenheid aan functies.

III. Migreren van Wix naar Shopify: een stappenplan

Het migreren van Wix naar Shopify moet zorgvuldig gebeuren. Het omvat verschillende stappen, waarbij de domeinnaam, het design en de content overgezet worden. Ook de website instellingen en de SEO parameters moeten aangepast worden, zodat je geen belangrijke posities binnen de zoekmachine verliest. We leggen je in dit stappenplan daarom gedetailleerd uit, hoe je de migratie het beste aanpakt.

1. Meld je aan voor Shopify

Allereerst is het van belang een Shopify account aan te maken of in te loggen op een reeds bestaande. Een goede voorbereiding is het halve werk, en we raden daarom aan om het platform te verkennen. Ontdek welke tools het te bieden heeft en welke opties er zijn om een nieuwe webshop te starten. Wanneer je bent ingelogd heb je de mogelijkheid om standaardinstellingen te kiezen. Kies met welk doel je het platform gaat gebruiken, wat je huidige inkomsten zijn, de branche waarin je gespecialiseerd bent en naar welk e-mailadres de facturen gestuurd mogen worden.

2. Pas de homepage aan

Nu is het tijd om het thema van je webshop aan te passen. Je hebt hierbij keuze uit de standaard templates van Shopify of premium designs vanuit de geïntegreerde thema winkel. Een andere mogelijkheid is om een standaard thema te kiezen en deze aan te passen naar wens. Houd er hierbij wel rekening mee dat de software geen drag-and-drop systeem bevat. Je voert alle aanpassingen uit via de zijbalk. Daarbij moeten alle bewerkingen voor iedere pagina afzonderlijk gedaan worden, wat het een tijdrovend proces maakt. Zodra het thema af is, kun je beginnen met het toevoegen van de secties. Sleep de afbeeldingen naar de secties en voeg tekst toe. Dit is niet veel werk en er zijn zoveel secties mogelijk als je nodig hebt. In de zijbalk vind je de volledige keuze aan secties. Nadat je alles hebt toegevoegd, is het mogelijk een voorbeeldversie te bekijken.

3. Voeg nieuwe pagina’s toe

De volgende stap is het toevoegen en aanpassen van nieuwe pagina’s. Dit is heel eenvoudig te doen. Vul de vereiste velden in, voeg mediabestanden toe (video’s en afbeeldingen), voeg links toe en andere gerelateerde content. Sla de bewerkingen vervolgens op en bekijk een voorbeeld van het resultaat. Je kunt vervolgens zoveel nieuwe pagina’s als nodig toevoegen.

4. Importeer de webshop gegevens van Wix in Shopify

Aangezien je met Shopify je producten of diensten wilt verkopen, is het van belang de inhoud van je website goed over te dragen. Het handmatig overzetten van alle gegevens is zeer tijdrovend. Een eenvoudigere optie is om via de zijbalk je producten, beschrijvingen, specificaties kosten en SEO parameters handmatig te uploaden. Zeker wanneer je een kleine webshop hebt, is dit goed te doen. Ga hiervoor naar de productpagina en upload de juiste producten. Een andere oplossing, al dan niet tijdrovend, is om de webshop producten te exporteren naar CSV-bestanden. Dit kan ook via het controlepaneel van de je webpagina. Ga naar de overeenkomstige Shopify sectie en importeer de vereiste producten. Herhaal dezelfde procedure met de klantenlijsten.

5. Controleer of alles goed is gegaan

Zodra je de producten hebt gemigreerd, is het tijd om alles goed te controleren. Bekijk of alle producten zijn geëxporteerd en goed worden weergegeven. Neem alle gedetailleerde productbeschrijvingen door (productnamen, titels, kenmerken, afbeeldingen, beschrijvingen en metabeschrijvingen) en werk de ontbrekende bij. Maak indien gewenst productverzamelingen aan. We raden daarnaast aan om speciale voorraad toepassingen te selecteren om de productbeschikbaarheid te volgen en het beschikbare assortiment op voorraad te controleren. Dit is zeker belangrijk wanneer je een grote webshop hebt. Wanneer je de content volledig hebt overgezet, kun je overgaan tot domeinnaam migratie en de livegang. Een cruciaal proces dat je niet moet vergeten.

IV. Hoe zet je een Wix domeinnaam over naar Shopify?

Het overdragen van domeinnamen is, zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan, een complexe klus. Om het je zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we de beste oplossingen voor je op een rij gezet.

 1. Log in je Wix omgeving en ga naar "Mijn domeinen".
 2. Selecteer het domein dat je wilt migreren (dit is verplicht als je meerdere domeinen bezit), klik op "Geavanceerd" en vervolgens op "Overdracht van Wix".
 3. Kies de EPP-code en stuur deze naar je e-mail. Houd er rekening mee dat je volgens de ICANN-regels je domein niet van Wix kunt overzetten als het minder dan 60 dagen geleden is dat je deze hebt gekocht. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je de domeinregistratie gegevens aanpast.
 4. Als dit allemaal in orde is, geef je de Shopify domeinoverdrachtsroute op. Het migratieproces wordt automatisch voltooid binnen 7 dagen, nadat je de aanvraag hebt ingediend.
 5. Werk de instellingen bij. Als je van plan bent om fysieke producten in je Shopify webshop te verkopen, moet je eerst de vereiste instellingen aanpassen. Dit betreft veelal betaal-, verzend- en betaalopties. Deze instellingen vind je terug in het Shopify dashboard. Als je alleen digitale producten of diensten wilt verkopen, kunt je de verzendfunctie hier ook uitschakelen.

V. Hoe zet je een Wix domeinnaam over naar Shopify zonder migratie?

Wanneer je een domeinnaam van Wix wilt overzetten naar Shopify zonder migratie (om bijvoorbeeld het systeem te testen), is het ook mogelijk om het domein alleen met elkaar te verbinden. Dit doe je door te verwijzen naar de DNS-records van je Wix website. Hiervoor moet je onderstaande stappen doorlopen:

 1. Voordat je de verbindingsprocedure start, moet je de relevante DNS informatie ophalen in het domein beheergedeelte binnen het Wix dashboard.
 2. Breng je Shopify ondersteuningscentrum/-host op de hoogte dat je een domeinnaam naar hen gaat verwijzen zonder de naamservers te wijzigen. Dit is belangrijk, omdat je dat niet kunt doen met je Wix account. Als je nog steeds de naamservers moet wijzigen, moet je teruggaan naar je domeininstellingen en deze overzetten van Wix om het te verbinden met Shopify.
 3. Zodra je de instellingen goed hebt gezet, ga je naar het gedeelte 'Mijn domeinen' in je Wix account, kies hier het relevante domein (als je er meerdere hebt) en klik je op ‘Geavanceerd tabblad’.
 4. Bewerk vervolgens de DNS instellingen en verwijder/update de CNAME-records. Verwijder/update daarna de A-records.
 5. Sla de bewerkte DNS records op en controleer de manier waarop het Wix-domein verbinding heeft gemaakt met Shopify.

VI. Hoe zet je een eigen domeinnaam over van Wix naar Shopify zonder migratie?

Het is ook mogelijk om je eigen domeinnaam aan Shopify te koppelen zonder een migratie te doen. Je kunt op deze manier toch nog je eigen domeinnaam instellingen beheren, verlengen en betalen. Om dit te doen volg je de onderstaande stappen:

 1. Voeg het domein toe aan de Shopify winkel. Ga hiervoor naar het Shopify beheerpaneel en vervolgens naar het gedeelte 'Online winkel'. Kies voor het ‘Domeinen’ tabblad en klik op de knop "Bestaand domein verbinden". Klik vervolgens op de knop "Volgende" en start de installatie.
 2. Als je de domeinnaam van een externe provider hebt gekocht, moet je een aantal DNS instellingen bewerken, waaronder de A-record die naar het IP-adres van Shopify moet verwijzen. Houd er rekening mee dat deze stap van invloed kan zijn op andere parameters en instellingen, zoals bijvoorbeeld het doorsturen van e-mails.
 3. Om de instellingen aan te passen, log je in op het account dat is geregistreerd bij de vorige domeinprovider. Zoek het gedeelte DNS instellingen en zoek naar het domein beheergebied en DNS configuraties.
 4. Bewerk de A-record, zodat deze verwijst naar het vereiste Shopify IP-adres (23.227.38.65) en sla de wijzigingen op.
 5. Zoek het CNAME-record in de DNS instellingen en wijzig het www. CNAME-record op zo'n manier dat het zou verwijzen naar shops.myshopify.com. Volg de richtlijnen die door het systeem worden gegenereerd. Sla de CNAME-record op en verifieer de domeinnaam verbinding door de bevestigingsmail te activeren die door Shopify is verzonden. Het kan bij elkaar tot 48 uur duren om de verbindingsprocedure te voltooien.

Heb je alle stappen uitgevoerd? Dan is het tijd om je nieuwe Shopify website te testen en te controleren of alles goed op z’n plek zit en functioneert. Is dit allemaal in orde? Dan mogen we je feliciteren met het succesvol afronden van de migratie naar Shopify en is je webshop klaar om te groeien!

VII. Een migratie van Wix naar Shopify door Shopify experts

Migreren van Wix naar Shopify kan je zelf doen, zolang je op de hoogte bent van de basisstappen en de ins en outs van het platform. Wanneer je niet over deze kennis beschikt, of het liever overlaat aan een expert, zijn er verschillende diensten op de markt die het proces uit handen nemen. Je hoeft je hiermee geen zorgen meer te maken over de migratie en de risico’s die erbij komen kijken. Er worden ook verschillende ondersteunende programma’s aangeboden, die de migratie moeten vereenvoudigen. Toch zijn deze tools vaak prijzig en zorgen ze soms zelfs voor meer nadelen dan voordelen. Wat ons betreft niet de beste manier om je geld aan uit te geven.

Het is helemaal niet zo’n gek idee om in zee te gaan met een professional, zodat je er zeker van bent dat je website goed gemigreerd wordt. Een Shopify expert migreert ieder onderdeel van de website handmatig en houdt rekening met alle complexiteiten en vereisten die een migratie met zich meebrengt. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is te profiteren van het succesvolle eindresultaat!

VIII. Samenvatting

Wanneer je eigenaar bent van een volledig uitgeruste webshop met meer dan honderden producten en meerdere functies, is een e-commerce platform onmisbaar. Wix en Shopify zijn beide gerenommeerde web development systemen en bieden de mogelijkheid tot het ontwerpen van een webshop. Voor welk platform je kiest, hangt volledig af van je wensen.

Ben je in het bezit van een Wix webshop, maar wil je migreren naar Shopify? Dan is het tijd voor een zorgvuldige migratie. Het handmatig migreren van Wix naar Shopify is een tijdrovend proces, maar levert wel het gewenste resultaat op. Om het overzetten van domeinnamen te vereenvoudigen, raden we aan om de eerder genoemde stappenplannen nauwkeurig te volgen. Houd hierbij rekening met de hostingprovider.

Wie zich geen zorgen wil maken over de risico’s die een migratie van Wix naar Shopify met zich meebrengt, raden we aan om het werk uit handen te geven. De Shopify experts van Bureau Opklopper weten als geen ander hoe je succesvol een migratie uitvoert, en verzekeren je van een probleemloze overdracht. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op, we denken graag met je mee!


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp