Home Blog Shopify SEO: 14 tips mét uitleg [December 2022]
Shopify SEO: 14 tips mét uitleg [December 2022]
12 minuten leestijd

Shopify SEO: 14 tips mét uitleg [December 2022]

Door Simon Albers 26/12/2022

Als je een Shopify webshop hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je webshop goed gevonden wordt door zoekmachines, zoals Google. Dit kan helpen om meer bezoekers naar je webshop te trekken en om de verkoop te verhogen. In dit artikel geven we 14 tips om de SEO van je Shopify webshop te verbeteren.

Tip 1. Gebruik duidelijke titels en beschrijvingen voor producten

Zorg ervoor dat de titels en beschrijvingen van je producten duidelijk en relevant zijn, zodat klanten en zoekmachines snel kunnen begrijpen wat het product is en wat het doet. Probeer ook zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor het product, zodat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten.

Hoe voeg je de meta titel en omschrijving toe aan een product?

Je kunt de meta titel en omschrijving van een product binnen Shopify aanpassen door de volgende stappen te volgen:

 1. Log in op je Shopify-adminpagina en ga naar het tabblad "Producten".
 2. Selecteer het product waarvan je de meta titel en omschrijving wilt aanpassen.
 3. Scroll naar beneden naar het gedeelte "Zoekmachine-meta-tags" en voer de nieuwe meta titel en omschrijving in.
 4. Klik op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.

Houd er rekening mee dat de meta titel en omschrijving van een product belangrijke factoren zijn voor de SEO van je webshop. Het is daarom aan te raden om de meta titel en omschrijving van elk product zorgvuldig te bewerken en te optimaliseren voor de zoekmachines.

Tip 2. Voeg zoekwoorden toe aan de URL's van je productpagina's

De URL's van je productpagina's zijn zichtbaar in de zoekresultaten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze duidelijk en relevant zijn. Probeer zoekwoorden toe te voegen aan de URL's van je productpagina's, zodat ze beter gevonden worden in de zoekresultaten.

In de blogpost 'Zo pas je URL's aan in Shopify en Shopify Plus' delen we hoe dit moet.

Tip 3. Voeg alt-tags toe aan productafbeeldingen

Afbeeldingen met alt-tags zijn afbeeldingen die beschrijvende tekst bevatten die door zoekmachines gelezen kan worden. Door afbeeldingen met alt-tags toe te voegen aan je productpagina's, kun je de SEO van je webshop verbeteren, omdat de afbeeldingen beter gevonden worden in de zoekresultaten, het helpt o.a. Google beter te begrijpen wat er op een afbeelding staat.

Hoe voeg je alt tags toe aan afbeeldingen in Shopify?

Om alt tags toe te voegen aan afbeeldingen in Shopify, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op je Shopify-adminpagina en ga naar het tabblad "Producten".
 2. Selecteer het product waarbij je de alt tag wilt toevoegen.
 3. Klik op het tandwieltje naast de afbeelding waarbij je de alt tag wilt toevoegen.
 4. Voer de alt tag in het tekstveld "Alternatieve tekst" in.
 5. Klik op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.

Tip 4. Gebruik de SEO-optimalisatie app van Shopify

Shopify heeft een app beschikbaar die je kunt gebruiken om de SEO van je webshop te verbeteren. De app helpt je bij het toevoegen van zoekwoorden aan de titels en beschrijvingen van je producten, het optimaliseren van de URL's van je productpagina's en het toevoegen van afbeeldingen met alt-tags.

Hoe installeer ik de SEO-optimalisatie app van Shopify?

Om de SEO-optimalisatie app van Shopify te installeren, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op je Shopify-adminpagina en ga naar het tabblad "Apps".
 2. Zoek naar "SEO-optimalisatie" in de zoekbalk.
 3. Klik op de app "SEO-optimalisatie" om naar de app-pagina te gaan.
 4. Klik op de knop "Toevoegen aan Shopify" om de app te installeren.
 5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de app te installeren en te configureren.

Houd er rekening mee dat de SEO-optimalisatie app van Shopify een betaalde app is, dus je moet wellicht een abonnement afsluiten om de app te gebruiken. Als je de app hebt geïnstalleerd, kun je de app gebruiken om de SEO van je webshop te verbeteren door bijvoorbeeld meta tags toe te voegen aan je productpagina's en de meta titel en omschrijving van je website aan te passen.

Tip 5. Gebruik rich snippets van Shopify

Rich snippets zijn extra stukjes informatie die worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Ze kunnen helpen om je webshop te laten opvallen in de zoekresultaten en kunnen leiden tot meer bezoekers op je webshop.

Hoe voeg je Rich Snippets toe aan Shopify?

Om rich snippets toe te voegen aan je Shopify-webshop, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Installeer de app "JSON-LD for SEO" vanuit de Shopify App Store.
 2. Ga naar de app en klik op "Instellen" om het configuratiescherm te openen.
 3. Selecteer welke soorten rich snippets je wilt toevoegen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals productreviews, evenementen en recepten.
 4. Voeg de benodigde informatie toe aan de app. Dit kan bijvoorbeeld het start- en einddatum van een evenement zijn, of de ingredienten van een recept.
 5. Klik op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.
 6. Controleer of de rich snippets correct zijn weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan enkele dagen duren.

Als je de rich snippets hebt toegevoegd, zal Google deze weergeven in de zoekresultaten als relevant voor het zoekwoord of de zoekterm. Dit kan helpen om je webshop te laten opvallen in de zoekresultaten en kan leiden tot meer bezoekers op je webshop.

Tip 6. Voeg meta tags toe aan productpagina's

Meta tags zijn stukjes tekst die op je website worden gebruikt om informatie te geven over de pagina aan zoekmachines. Door relevante meta tags toe te voegen aan je productpagina's, kun je de SEO van je webshop verbeteren, omdat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten.

Hoe voeg je meta tags aan de productpagina in Shopify?

Om meta tags toe te voegen aan een productpagina in Shopify, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Log in op je Shopify-adminpagina en ga naar het tabblad "Producten".
 2. Selecteer het product waarbij je meta tags wilt toevoegen.
 3. Scroll naar beneden naar het gedeelte "Zoekmachine-meta-tags" en voer de meta tags in.
 4. Klik op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.

Tip 7. Maak gebruik van interne links

Interne links zijn links naar andere pagina's op je eigen website. Door interne links te gebruiken, kun je de SEO van je webshop verbeteren, omdat je meer autoriteit opbouwt bij zoekmachines en omdat het makkelijker wordt voor zoekmachines om je website te doorzoeken.

Tip 8. Voeg externe links toe aan productpagina's

Externe links zijn links naar andere websites. Door relevante externe links toe te voegen aan je productpagina's, kun je de SEO van je webshop verbeteren, omdat je meer autoriteit opbouwt bij zoekmachines en omdat het aantoont dat je pagina's goede bronnen zijn voor informatie.

Tip 9. Maak gebruik van social media

Social media kan helpen om de SEO van je webshop te verbeteren, omdat je meer bekendheid kunt krijgen en omdat social media-profielen vaak goed gevonden worden in de zoekresultaten. Probeer actief te zijn op social media en voeg links naar je webshop toe aan je social media-profielen.

5 voorbeelden van handige Shopify social media app

Er zijn verschillende Shopify apps beschikbaar waarmee je social media kunt koppelen aan je webshop. Hier zijn vijf voorbeelden:

 • Social media feed: met deze app kun je social media feeds van verschillende platforms, zoals Instagram en Facebook, op je webshop weergeven.
 • Social media sharing: met deze app kun je social media knoppen toevoegen aan je productpagina's, zodat bezoekers je producten kunnen delen op social media.
 • Social media scheduling: met deze app kun je social media berichten inplannen, zodat je op bepaalde tijdstippen automatisch berichten op social media kunt delen.
 • Social media reviews: met deze app kun je social media reviews van klanten op je webshop weergeven, wat kan helpen om de conversie te verhogen.
 • Social media auto post: met deze app kun je automatisch social media berichten delen wanneer je nieuwe producten toevoegt aan je webshop.

Houd er rekening mee dat sommige van deze apps betaald zijn en dat je wellicht een abonnement moet afsluiten om de app te gebruiken. Zoek welke app het beste past bij jouw behoeften en doelen voor het gebruik van social media.

Tip 10. Maak gebruik van e-mailmarketing

E-mailmarketing kan helpen om de SEO van je webshop te verbeteren, omdat het kan leiden tot meer bezoekers op je website. Probeer e-mails te versturen met links naar je webshop en probeer nieuwe klanten te werven door middel van e-mailcampagnes.

 1. Nieuwsbrieven: verstuur regelmatig nieuwsbrieven naar je e-maillijst om te communiceren met je klanten over nieuwe producten, aanbiedingen en andere updates.
 2. Abandoned cart e-mails: stuur e-mails naar klanten die items in hun winkelmand hebben geplaatst, maar de aankoop niet hebben voltooid. Deze e-mails kunnen helpen om de conversie te verhogen.
 3. Klanttevredenheid enquêtes: stuur een e-mail naar klanten na afloop van een aankoop om te vragen naar hun ervaringen met je webshop. Deze enquêtes kunnen helpen om de klanttevredenheid te verhogen.
 4. Productbeoordelingen: stuur een e-mail naar klanten om hen te vragen om een beoordeling te schrijven van het product dat ze hebben gekocht. Deze beoordelingen kunnen helpen om de conversie te verhogen.
 5. Winacties: organiseer winacties via e-mail om de interesse van klanten te wekken en om hun e-maillijst te laten groeien.

Houd er rekening mee dat het versturen van e-mails alleen effectief is als de e-mails relevant zijn voor de ontvanger en als ze op het juiste moment worden verstuurd. Zoek welke e-mailmarketingtechnieken het beste passen bij jouw doelen en doelgroep.

Tip 11. Maak gebruik van Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool die je kunt gebruiken om de prestaties van je webshop te meten en te analyseren. Door gebruik te maken van Google Analytics, kun je zien hoe goed je webshop gevonden wordt in de zoekresultaten en hoeveel bezoekers je website heeft.

Hoe voeg je Google Analytics toe aan Shopify?

Je kunt Google Analytics installeren op je Shopify-webshop door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Google Analytics en log in met je Google-account. Als je nog geen Google-account hebt, kun je een nieuw account aanmaken.
 2. Klik op "Admin" in de rechterbovenhoek van het scherm.
 3. Selecteer "Eigendom" aan de linkerkant van het scherm en klik op "Eigendom toevoegen".
 4. Voer de naam van je webshop in en selecteer "Website" als het type eigendom.
 5. Voer de URL van je webshop in en selecteer de industriecategorie die het beste past bij je webshop.
 6. Klik op "Eigendom maken" om de eigendom te maken.
 7. Klik op "Tracking-informatie bekijken" om de tracking-ID te bekijken.
 8. Log in op je Shopify-adminpagina en ga naar het tabblad "Online Store".
 9. Klik op "Preferences" in het linkermenu.
 10. Scroll naar beneden naar het gedeelte "Google Analytics" en plak de tracking-ID in het tekstveld.
 11. Klik op "Save" om de wijzigingen op te slaan.

Houd er rekening mee dat het enige wat je hoeft te doen is de tracking-ID in te voeren in je Shopify-adminpagina. De rest van de installatie gebeurt automatisch. Als je de tracking-ID hebt ingevoerd, kun je Google Analytics gebruiken om inzicht te krijgen in hoe bezoekers je webshop gebruiken.

Tip 12. Maak gebruik van Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool die je kunt gebruiken om de prestaties van je webshop in de zoekresultaten van Google te volgen. Met Google Search Console kun je zien welke zoekwoorden mensen gebruiken om naar je webshop te zoeken en hoe goed je webshop gevonden wordt in de zoekmachines. Verder biedt deze tool praktische op maat gemaakte tips om de SEO van je Shopify webshop te verbeteren.

Hoe voeg je Google Search Console toe aan Shopify?

Volg deze stappen om Google Search Console toe te voegen aan Shopify:

 1. Ga naar de Shopify-beheerconsole en log in met je inloggegevens.
 2. Klik op het tabblad "Online Store" in het linkermenu en selecteer vervolgens "Preferences" (Voorkeuren).
 3. Scroll naar beneden naar de sectie "Search Engine Optimization" (Zoekmachineoptimalisatie) en klik op de knop "Edit website SEO" (Website-SEO bewerken).
 4. Zoek nu naar de sectie "Google Search Console" en klik op de knop "Add a property" (Eigendom toevoegen).
 5. Voer het domein van je website in en klik op "Add" (Toevoegen).
 6. Shopify zal nu een HTML-verificatietag geven die je moet kopiëren en plakken in de Google Search Console.
 7. Ga naar de Google Search Console en log in met je Google-account.
 8. Ik Klik op het tabblad "Verification" (Verificatie) en selecteer vervolgens "HTML-tag" in de lijst met verificatiemethoden.
 9. Plak de verificatietag in het tekstvak en klik op "Verify" (Verifiëren).
 10. Als de verificatie is gelukt, zie je een melding dat je website is geverifieerd.
 11. Je kunt nu beginnen met het gebruiken van de Google Search Console om de prestaties van je website te monitoren en te verbeteren.

Tip 13. Voeg een sitemap toe

Een sitemap is een lijst met alle pagina's op je website. Door een sitemap toe te voegen aan je webshop, kun je de SEO van je webshop verbeteren, omdat het makkelijker wordt voor zoekmachines om je website te doorzoeken.

Hoe voeg ik een sitemap toe aan mijn Shopify-webshop?

Je kunt een sitemap toevoegen aan je Shopify-webshop door de volgende stappen te volgen:

 1. Installeer de app "XML Sitemap & Google News" van de Shopify App Store.
 2. Ga naar de app en klik op "Instellen" om het configuratiescherm te openen.
 3. Selecteer welke soorten pagina's je wilt opnemen in je sitemap. Je kunt kiezen uit producten, collecties, blogberichten en pagina's.
 4. Klik op "Opslaan" om de wijzigingen op te slaan.
 5. Ga naar de pagina "Online Store" in je Shopify-adminpagina en klik op "Preferences".
 6. Scroll naar beneden naar het gedeelte "Search Engine Sitemap".
 7. Klik op "Generate sitemap" om je sitemap te genereren.
 8. Ga naar Google Search Console en log in met je Google-account.
 9. Klik op "Sitemaps" aan de linkerkant van het scherm en voer de URL van je sitemap in.
 10. Klik op "Verzenden" om de sitemap aan Google te verzenden.

Zodra je de sitemap hebt verzonden naar Google, zal Google je webshop gaan crawlen en indexeren. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig. Als je de sitemap hebt toegevoegd, zal Google je webshop beter kunnen indexeren en zal het makkelijker zijn voor mensen om je webshop te vinden via zoekmachines.

Tip 14. Zorg voor een mobielvriendelijke webshop

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om op het internet te surfen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je webshop mobielvriendelijk is. Als je webshop niet goed werkt op mobiele telefoons, kan dit leiden tot een slechte gebruikservaring voor bezoekers en kan het de SEO van je webshop negatief beïnvloeden.

We hopen dat deze 14 SEO tips jou gaan helpen om meer organisch verkeer te genereren voor jouw Shopify webshop. Bureau Opklopper is Shopify expert en helpt organisatie en ondernemers meer te halen uit Shopify. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze Shopify experts.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp