Internetten op je tv: de geschiedenis van CD-i

Foto van Philips CD i
Auteur:Simon Albers
Datum:24.01.2024
Deel:

In de jaren '90 was de cd-i een van de meest veelbelovende technologieën op het gebied van interactieve media. Het platform, ontwikkeld door Philips, beloofde een revolutie in de manier waarop we informatie consumeerden en entertainment ervoeren. Met zijn vermogen om video, audio en interactieve elementen te combineren, werd de cd-i gezien als de toekomst van de home-entertainmentindustrie. Maar wat is de cd-i precies, en waarom heeft het platform niet de mainstream-acceptatie bereikt die zijn ontwikkelaars hadden gehoopt? In deze blogpost verkennen we de opkomst en ondergang van de cd-i, en onderzoeken we de impact die het platform heeft gehad op de technologiegeschiedenis en de ontwikkeling van interactieve media.

Misschien wist je al dat bureau Opklopper Shopify expert is. Wat je misschien nog niet wist is dat dat we fan zijn van oude technologie. Daarom gaan we in deze blogpost terug naar de jaren '90. De jaren '90 waren een tijdperk van snelle technologische ontwikkeling en er zijn veel technologieën ontstaan die nog steeds van invloed zijn op ons dagelijks leven. Een van de technologieën dat ontwikkeld werd is de CD-i. In deze blogpost vertellen wat CD-i is, geven we een korte geschiedenisles en hoe CD-i destijds ingezet werd.

De jaren '90: technologie in opkomst

Enkele van de belangrijkste technologische ontwikkelingen uit de jaren '90 zijn onder meer:

Het wereldwijde web: In 1990 ontwikkelde Tim Berners-Lee het World Wide Web, wat uiteindelijk leidde tot de opkomst van het moderne internet zoals we dat vandaag kennen. Het World Wide Web heeft het o.a. mogelijk gemaakt dat Shopify ontwikkeld kon worden.

Mobiele telefoons: In 1992 introduceerde IBM de eerste smartphone, genaamd Simon. Het was een voorloper van de moderne smartphones en bevatte functies zoals een touchscreen en e-mailmogelijkheden.

GPS: In 1994 lanceerde de Amerikaanse regering het Global Positioning System (GPS), waardoor het mogelijk werd om precieze locatiegegevens te ontvangen en te navigeren.

Digitale camera’s: In 1991 lanceerde Kodak de eerste digitale camera voor consumenten, de Kodak DCS 100.

MP3-formaat: In 1993 werd het MP3-formaat ontwikkeld, waardoor het mogelijk werd om muziek op te slaan en te delen in een kleinere, gecomprimeerde indeling.

DVD: In 1995 introduceerde de DVD (Digital Versatile Disc) een nieuw formaat voor het opslaan en afspelen van video en audio.

3D-graphics en gaming: De jaren '90 waren een tijdperk van snelle ontwikkeling op het gebied van 3D-graphics en gaming, met de introductie van 3D-graphicskaarten en consoles zoals de PlayStation en de Nintendo 64.

Deze technologieën hebben de basis gelegd voor verdere innovatie en ontwikkeling in de decennia die volgden, en hebben ons dagelijks leven op vele manieren beïnvloed.

CD-i: een interactief multimediaplatform

CD-i staat voor “Compact Disc Interactive” en is een interactief multimediaplatform dat in de jaren '90 werd ontwikkeld door Philips. Het was een van de eerste pogingen om cd-technologie te gebruiken voor interactieve entertainmenttoepassingen.

Het CD-i-systeem werd gelanceerd in 1991 en was bedoeld als een veelzijdig apparaat dat cd-audio, cd-rom en cd-video kon afspelen. Het was in staat om interactieve software te gebruiken zoals educatieve programma’s, encyclopedieën, spellen en films met extra functies zoals meerdere talen, ondertitels en commentaar.

Hoewel het CD-i-systeem destijds geavanceerd was, had het te kampen met een gebrek aan ontwikkelaars en slechte marketing. Hierdoor slaagde het niet in de concurrentie met andere spelcomputers en interactieve media-apparaten zoals de Sega CD en de Commodore CDTV. Uiteindelijk werd de productie van het CD-i-systeem in 1998 stopgezet.

Wat is de connectie tussen CD-i en het huidige internet?

Er is geen directe connectie tussen CD-i en het huidige internet, omdat CD-i een op zichzelf staand interactief multimediaplatform was dat gebruik maakte van cd-technologie. Echter, de opkomst van CD-i en andere interactieve multimedia-platforms in de jaren '90 droeg bij aan de ontwikkeling van digitale media en de popularisering van multimedia-inhoud.

Het succes van CD-i en andere interactieve media-platforms liet zien dat er vraag was naar digitale multimedia-inhoud en interactieve entertainment-toepassingen. Dit leidde tot verdere ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale media en de opkomst van het internet als een breed toegankelijk platform voor interactieve media, inclusief multimedia-inhoud en online gaming.

Bovendien waren de cd-technologie en het gebruik van cd-roms als opslagmedium voor digitale inhoud belangrijke stappen in de evolutie van digitale opslag. Deze technologieën legden de basis voor de ontwikkeling van nieuwe opslagmedia en -formaten, zoals dvd’s en Blu-ray-schijven, die op hun beurt de ontwikkeling van streamingdiensten en andere digitale distributieplatforms mogelijk maakten.

Welke bedrijven gebruikte CD-i en hoe?

CD-i-technologie werd voornamelijk gebruikt door Philips, het bedrijf dat het platform heeft ontwikkeld en in de markt gezet. Philips ontwikkelde ook veel van de CD-i-hardware en software, en bracht de meeste van de beschikbare titels uit voor het platform.

Naast Philips gebruikten ook andere bedrijven CD-i-technologie, waaronder Sony en Matsushita (Panasonic). Sony gebruikte CD-i voor de productie van enkele educatieve titels en Matsushita ontwikkelde enkele cd-i-spellen, waaronder “The Apprentice”.

Buiten de ontwikkelaars en uitgevers van CD-i-titels, werd CD-i ook gebruikt door bedrijven in de zakenwereld en educatie. Het werd gebruikt voor trainingen, presentaties en educatieve toepassingen, zoals interactieve encyclopedieën en taalcursussen.

In de jaren '90 werden er ook enkele andere apparaten en accessoires uitgebracht die gebruik maakten van CD-i-technologie, zoals de CD-i spelcomputer en de CD-i Digital Video Cartridge, waarmee het platform werd uitgebreid met extra functies, zoals video-opname en -weergave.

Over het algemeen was CD-i echter geen groot commercieel succes en het platform heeft nooit de mainstream-acceptatie bereikt die Philips en andere bedrijven hadden gehoopt. Het wordt nu beschouwd als een van de minder succesvolle interactieve media-platforms uit de jaren '90.

Veelgestelde vragen

Wat is cd-i?

CD-i staat voor Compact Disc Interactive, een interactief multimedia-platform ontwikkeld door Philips in de jaren '90. Het platform combineerde video, audio en interactieve elementen op één schijf.

Wat waren enkele populaire cd-i-spellen?

Enkele van de populaire cd-i-spellen waren “Hotel Mario”, “Zelda’s Adventure”, en “The 7th Guest”. De meeste cd-i-titels waren echter educatief of informatief van aard.

Hoeveel cd-i-spelers werden er verkocht?

Er werden ongeveer 1 miljoen cd-i-spelers verkocht wereldwijd. Het platform was niet zo succesvol als gehoopt en werd uiteindelijk vervangen door dvd-technologie.

Wat waren enkele andere toepassingen van cd-i?

CD-i werd ook gebruikt voor educatieve toepassingen, trainingen, presentaties, interactieve encyclopedieën, en taalcursussen. Bovendien werden er enkele andere apparaten en accessoires uitgebracht die gebruik maakten van cd-i-technologie.

Hoe heeft cd-i de technologiegeschiedenis beïnvloed?

Hoewel de cd-i zelf niet erg succesvol was, heeft het platform wel bijgedragen aan de ontwikkeling van interactieve media en heeft het de weg bereid voor latere platforms zoals dvd en Blu-ray.

Bureau Opklopper is een Nederlands team van Shopify experts dat zich specialiseert in e-commerce maar uit pure liefde voor technologie (soms) schrijft over verloren technologie.

Meer Overig