Helaas is het niet mogelijk om Google Search Console rechtstreeks te “installeren” op een Shopify-webshop, omdat het geen app is die je in de Shopify App Store kunt vinden. Google Search Console is een externe service van Google die je moet integreren met je Shopify-webshop door enkele stappen te volgen. De stappen voor de integratie van deze tool delen we in deze blogpost.
Google Search Console, een gratis tool aangeboden door Google, is (net als Google Analyitcs 4) een onmisbare hulpbron voor elke Shopify webshopeigenaar dat werkt aan de SEO van zijn Shopify webshop. Deze tool biedt waardevolle inzichten over de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google. Denk bijvoorbeeld aan:
- Welke zoektermen en trefwoorden de meeste clicks genereren.
- Wat het doorklikpercentage (CTR) van je webpagina in de zoekresultaten is.
- Hoe je trefwoordposities in de loop van de tijd zijn veranderd.
- Bovendien waarschuwt Google Search Console je voor indexatieproblemen die kunnen verhinderen dat je pagina’s in de zoekresultaten verschijnen. Het helpt je ook technische problemen op je website te vinden, zoals 404-fouten.
Het instellen van Google Search Console is verplicht als je wilt dat je Shopify winkel hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten.
Hier zijn de stappen om Google Search Console in te stellen voor je Shopify webshop:
Stap 1: Een Google-account aanmaken of gebruiken
Als je nog geen Google-account hebt, ga naar https://www.google.com/accounts en maak er een aan. Als je al een Google-account hebt, log dan in op je account.
Stap 2: Ga naar Google Search Console
Ga naar de Google Search Console-website op https://search.google.com/search-console/welcome.
Stap 3: Je website toevoegen aan Google Search Console
Klik op de knop “Een eigendom toevoegen” en voer de URL van je Shopify-webshop in (bijvoorbeeld www[.]denaamvanjouwwebshop[.]nl). Zorg ervoor dat je de juiste versie van je website opgeeft, ofwel www of niet-www, afhankelijk van hoe je website is ingesteld.
Stap 4: Verificatie van eigendom
Google Search Console geeft je meerdere opties om te bevestigen dat je de eigenaar bent van de toegevoegde domeinnaam. Open het HTML-bestand en kopieer dit.
Om te bewijzen dat je de eigenaar bent van de website, moet je je website verifiëren. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor verificatie, maar de aanbevolen methode voor Shopify is de HTML-tag verificatie.
Klik op “HTML-tag” en kopieer de verificatiecode die wordt weergegeven.
Stap 5: HTML bestand toevoegen aan Shopify
Stap 5.1: Ga naar je webshop, open je online store en wijzig de code van het thema.
Stap 5.2: Voeg de code toe in het bestand ‘Theme.liquid’ in de en sla de aanpassingen op.
Stap 6: Verificatie voltooien
Ga terug naar Google Search Console en klik op “Controleren.” Als alles correct is gedaan, zal Google de verificatie voltooien en je toegang geven tot de gegevens van je website.
Stap 7: Gegevens bekijken in Google Search Console
Nu kun je verschillende rapporten bekijken in Google Search Console, zoals:
- Zoekverkeer
- Idexstatus
- Cawlstatistieken
Het zal je waardevolle inzichten geven om je Shopify-webshop verder te optimaliseren voor zoekmachines.
Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat Google Search Console gegevens begint weer te geven, aangezien Google je website moet crawlen en indexeren. Na verloop van tijd zul je echter waardevolle informatie ontvangen om je SEO-inspanningen te verbeteren en je Shopify-webshop beter te laten presteren in de zoekresultaten.
Kom je er niet uit? Bureau Opklopper helpt bedrijven met de SEO van hun Shopify webshop en we staan voor je klaar!
Veelgestelde vragen over Google Search Console voor Shopify
Waarom zie ik geen gegevens in Google Search Console voor mijn Shopify-site?
Het kan tot een paar dagen duren voordat Google Search Console gegevens begint te verzamelen en weer te geven over je site. Als je nog steeds geen gegevens ziet na een paar dagen, controleer dan of je site correct is geverifieerd en of Google je site kan crawlen.
Hoe kan ik crawl-fouten in Google Search Console oplossen?
In het rapport ‘Dekking’ van Google Search Console kun je zien welke pagina’s van je site niet gecrawld konden worden door Google. De specifieke fouten worden hier vermeld. Je kunt deze fouten corrigeren door de aangegeven problemen op te lossen en vervolgens de pagina’s opnieuw in te dienen voor crawling.
Kan ik producten uit mijn Shopify-winkel indienen bij Google via Google Search Console?
Ja, je kunt een sitemap indienen bij Google Search Console om je producten en andere pagina’s op je site te helpen indexeren. In Shopify kun je je sitemap vinden door ‘/sitemap.xml’ toe te voegen aan het einde van je startpagina-URL.
Hoe kan ik de SEO van mijn Shopify-site verbeteren met behulp van Google Search Console?
Google Search Console biedt een aantal tools en rapporten die je kunnen helpen de SEO van je site te verbeteren. Het rapport ‘Prestaties’ kan je bijvoorbeeld inzicht geven in de zoekwoorden waarop je site wordt gevonden, en het rapport ‘Dekking’ kan je helpen eventuele problemen met het crawlen van je site te identificeren en op te lossen.