Home Blog Versnel je Shopify webshop: tips en uitleg [2023]
Versnel je Shopify webshop: tips en uitleg [2023]
9 minuten leestijd

Versnel je Shopify webshop: tips en uitleg [2023]

Loopt je Shopify-gebaseerde e-commerce webshop een beetje traag? Worden je klanten gefrustreerd door lange laadtijden? Maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen!
Door Simon Albers 04/05/2023

In onze vorige blogpost 'Waarom is de snelheid van mijn Shopify webshop belangrijk? De 13 belangrijkste redenen op een rij ' hebben we uitgelegd waarom het belangrijk is om de snelheid van je Shopify webshop te verbeteren.

In deze blogpost delen we je enkele eenvoudige tips & tricks om je webshop te versnellen.

Optimize Images.webp

Tip #1 - Optimaliseer je afbeeldingen

Een van de hoofdschuldigen van langzaam ladende webpagina's zijn grote afbeeldingsbestanden. Als je hoogwaardige afbeeldingen op je webshop hebt, kunnen ze behoorlijk groot zijn qua bestandsgrootte, wat de laadtijd van je pagina kan vertragen. Om dit op te lossen, kun je je afbeeldingen optimaliseren door ze te comprimeren om hun bestandsgrootte te verminderen zonder in te leveren op kwaliteit. Er zijn veel tools beschikbaar online die je hierbij kunnen helpen, zoals TinyPNG en Compressor.io.

Dit is hoe je je afbeelding in Shopify kan optimaliseren

Comprimeren van afbeeldingen: Je kunt de grootte van de afbeeldingen verminderen zonder de kwaliteit te verminderen. Dit kan worden gedaan met behulp van tools zoals TinyPNG en Compressor.io. Deze tools comprimeren de afbeeldingen automatisch zonder dat je handmatig aanpassingen hoeft te doen.

Gebruik van juiste afbeeldingsformaten: Kies het juiste formaat voor de afbeelding, zoals JPEG of PNG, afhankelijk van het type afbeelding en de inhoud. JPEG is meestal geschikt voor foto's, terwijl PNG beter geschikt is voor afbeeldingen met transparante achtergronden.

Gebruik van alt-tekst: Zorg ervoor dat je alt-tekst toevoegt aan afbeeldingen, zodat zoekmachines kunnen begrijpen wat er op de afbeelding staat. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van de SEO van je webshop.

Lazy loading: Met deze techniek worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze in het zicht van de gebruiker komen, waardoor de laadtijd van de pagina wordt verkort. Er zijn verschillende apps beschikbaar in de Shopify App Store die dit mogelijk maken.

Verklein de afmetingen van afbeeldingen: Als afbeeldingen te groot zijn, kunnen ze de laadtijd van de pagina vertragen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen verkleint voordat je ze uploadt naar Shopify.

Fix Code.webp

Tip #2 - Minimaliseer je code

Een andere manier om je webshop te versnellen is door je code te minimaliseren. Dit betekent het verwijderen van onnodige code of witruimte uit je HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden. Je kunt tools zoals Minifier gebruiken om je hierbij automatisch te helpen.

Er zijn verschillende manieren om de code in Shopify te minimaliseren en daarmee de site snelheid te verhogen:

Verwijder ongebruikte code: Als er ongebruikte code op je webshop staat, kan dit de laadtijd van de pagina vertragen. Ga door je code en verwijder alle ongebruikte code en scripts.

Minimaliseer CSS en JavaScript-bestanden: Verklein de grootte van CSS- en JavaScript-bestanden door onnodige witruimte, opmerkingen en lege regels te verwijderen. Hierdoor wordt de grootte van het bestand verminderd en wordt de laadtijd van de pagina verkort.

Combineer en comprimeer bestanden: Combineer meerdere CSS- en JavaScript-bestanden in één bestand en comprimeer ze om de grootte van de bestanden te verminderen. Dit kan worden gedaan met behulp van tools zoals Gzip.

Gebruik van geoptimaliseerde afbeeldingen: Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen om de laadtijd van de pagina te verminderen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen in het juiste formaat en de juiste grootte worden geüpload en gebruik de juiste compressietechnieken om de grootte van de bestanden te verminderen.

Gebruik van CDN: Een CDN (Content Delivery Network) kan de laadtijd van de pagina verminderen door bestanden vanuit een nabijgelegen server te leveren. Dit vermindert de afstand die de gegevens moeten afleggen en verbetert daardoor de snelheid.

Verwijderen van apps en functionaliteiten: Als je apps en functionaliteiten op je webshop hebt die je niet gebruikt, kan het verwijderen ervan de laadtijd van de pagina verminderen.

Mogelijk is dit een tip waar je zelf niet uit komt, mocht je hulp nodig hebben neem dan contact op met een Shopify expert.

Network.webp

Tip #3 - Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN is een netwerk van servers dat kan helpen bij het sneller leveren van de inhoud van je webshop aan gebruikers over de hele wereld. Door een CDN te gebruiken, kunnen je klanten je webshop sneller openen, ongeacht waar ze zich bevinden. Shopify heeft een ingebouwde CDN, dus zorg ervoor dat je van deze functie gebruikmaakt!

Dit zijn de stappen die je moet nemen om een CDN in Shopfiy te gebruiken:

Stap #1 - Kies een CDN-provider: Er zijn verschillende CDN-providers beschikbaar, zoals Cloudflare, Amazon CloudFront en Akamai. Kies de provider die het beste bij je past en maak een account aan.

Stap #2 - Voeg je webshop toe aan het CDN: Nadat je een account hebt aangemaakt, voeg je je webshop toe aan het CDN door de instructies van de provider te volgen. Hiermee wordt je webshop gekoppeld aan het netwerk van servers van de CDN-provider.

Stap #3 - Pas je DNS-instellingen aan: Om het CDN te kunnen gebruiken, moet je je DNS-instellingen aanpassen. Dit kan worden gedaan in het DNS-beheerpaneel van je domeinprovider. Volg de instructies van de CDN-provider om de juiste DNS-instellingen in te stellen.

Stap #4 - Test de CDN-configuratie: Nadat je de DNS-instellingen hebt aangepast, test je de CDN-configuratie om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Dit kan worden gedaan met behulp van tools zoals Pingdom of GTmetrix.

Stap #5 - Optimaliseer de CDN-configuratie: Als je webshop veel statische inhoud bevat, zoals afbeeldingen en CSS-bestanden, kun je de CDN-configuratie optimaliseren om de laadtijd van de pagina verder te verminderen. Dit kan worden gedaan door de cache-instellingen aan te passen en door te kiezen voor een CDN-provider die dichter bij je locatie is gevestigd.

Remove.webp

Tip #4 - Verwijder ongebruikte apps en functies

Als je webshop veel apps en functies heeft die je niet gebruikt, kunnen ze de snelheid van je site vertragen. Zorg ervoor dat je alle ongebruikte apps of functies verwijdert om je webshop te versnellen. Je kunt ook overwegen om apps of functies die niet essentieel zijn voor de functionaliteit van je webshop uit te schakelen.

Dit is hoe je ongebruikte code en plugins verwijdert

Hieronder staan de stappen om ongebruikte functies en plugins in Shopify te verwijderen:

Stap #1 - Identificeer de ongebruikte functies en plugins: Analyseer je webshop en identificeer de functies en plugins die niet worden gebruikt. Dit kunnen bijvoorbeeld apps zijn die je niet meer nodig hebt of functies die niet relevant zijn voor je huidige bedrijfsactiviteiten.

Stap #2 - Maak een back-up van je webshop: Voordat je iets verwijdert, is het belangrijk om een back-up van je webshop te maken om eventueel verlies van gegevens te voorkomen.

Stap #3 - Verwijder de ongebruikte functies en plugins: Ga naar de sectie Apps in je Shopify-beheerpaneel en verwijder de apps die niet worden gebruikt. Ga ook naar de thema-editor en verwijder eventuele ongebruikte code die in het thema is achtergebleven.

Stap #4 - Test je webshop: Nadat je ongebruikte functies en plugins hebt verwijderd, test je je webshop om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Controleer of alle functies nog steeds werken en er geen fouten zijn opgetreden.

Tip #5 - Kies een snel Shopify thema

Ten slotte kan het kiezen van een snel ladend thema voor je webshop een groot verschil maken in de laadtijd van je pagina's. Shopify heeft een aantal snelle thema's beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die geoptimaliseerd is voor snelheid.

Dit zijn een aantal snelle Shopify thema’s

Turbo Theme: Het Turbo Theme van Out of the Sandbox is ontworpen voor snelheid en prestaties. Het laadt snel dankzij de geoptimaliseerde code en de ingebouwde Lazy Loading-functie. Bovendien is het thema responsief, waardoor het perfect werkt op alle apparaten.

Flex Theme: Het Flex Theme van Out of the Sandbox is een ander snel en responsief thema. Het heeft een minimalistisch ontwerp en is geoptimaliseerd voor snelheid. Bovendien is het gemakkelijk aan te passen dankzij de ingebouwde secties en aangepaste widgets.

Debut Theme: Het Debut Theme van Shopify is een gratis thema dat snel laadt en responsief is. Het heeft een eenvoudig ontwerp en is gemakkelijk aan te passen dankzij de ingebouwde secties en thema-instellingen.

Supply Theme: Het Supply Theme van Shopify is een ander gratis thema dat snel laadt en responsief is. Het heeft een minimalistisch ontwerp en is ontworpen voor webshops met een groot aantal producten. Het heeft een ingebouwde navigatiebalk en een geavanceerde zoekfunctie voor eenvoudige navigatie.

Deze thema's zijn snel vanwege hun geoptimaliseerde code, lazy loading-functie en minimalisme. Ze zijn ontworpen om snel te laden en een goede gebruikerservaring te bieden aan bezoekers van je webshop.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je gemakkelijk de snelheid van je Shopify-gebaseerde e-commerce webshop verbeteren en je klanten tevreden houden. Als je nog vragen hebt of verder hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor hulp.

Veelgestelde vragen

Waarom is de snelheid van mijn Shopify-webshop belangrijk?

De snelheid van je Shopify-webshop is belangrijk omdat het invloed heeft op de gebruikerservaring en de conversieratio. Een snelle webshop zorgt voor tevreden bezoekers die langer blijven en meer geneigd zijn om aankopen te doen. Je kan in onze vorige blogpost 'Waarom is de snelheid van mijn Shopify webshop belangrijk? De 13 belangrijkste redenen op een rij ' meer redenen lezen waarom het belangrijk is om de snelheid van je Shopify webshop te verbeteren.

Hoe kan ik de snelheid van mijn Shopify-webshop meten?

Je kunt de snelheid van je Shopify-webshop meten met behulp van tools zoals GTmetrix, Pingdom of Google PageSpeed Insights. Deze tools geven je inzicht in de laadtijden en de prestaties van je webshop.

Welke factoren beïnvloeden de snelheid van mijn Shopify-webshop?

Factoren die de snelheid van je Shopify-webshop beïnvloeden zijn onder andere de grootte en kwaliteit van afbeeldingen, de codekwaliteit en -optimalisatie, de gebruikte apps en plugins, het gebruik van een Content Delivery Network (CDN), de serverprestaties en de gebruikte thema's.

Hoe kan ik de afbeeldingen op mijn Shopify-webshop optimaliseren voor snelheid?

Je kunt afbeeldingen op je Shopify-webshop optimaliseren door ze te verkleinen en te comprimeren, en door afbeeldingsformaten te kiezen die geschikt zijn voor het web, zoals JPEG of PNG. Bovendien kun je een lazy loading-functie gebruiken, zodat afbeeldingen pas worden geladen wanneer ze in beeld komen.

Kan ik de snelheid van mijn Shopify-webshop verbeteren zonder technische kennis?

Ja, er zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om de snelheid van je Shopify-webshop te verbeteren, zelfs zonder technische kennis. Zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van afbeeldingen, het verwijderen van ongebruikte apps en plugins, en het minimaliseren van code. Voor meer geavanceerde optimalisaties kan het echter wel nodig zijn om technische kennis te hebben of een Shopify-expert in te huren.

Door deze tips op te volgen, kun je de snelheid van je Shopify webshop verbeteren. Probeer verschillende methodes uit en blijf ze bijhouden om te zien wat het beste werkt voor jouw webshop.

Hulp nodig of heb je vragen over onze tips? Bureau Opklopper is Shopify expert. en je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.


Category: Shopify
Share:

Lees meer over Shopify

Wacht niet langer

Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.

Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!

© 2022 Opklopper | Alle rechten voorbehouden
Bel nu WhatsApp