Leestijd: 8 minuten

Shopify versus WordPress: Wat is beter voor SEO? [Platform Analyse 2025]

Categorie:Shopify
Shopify versus WordPress: Wat is beter voor SEO?
Auteur:Simon Albers
Datum:11.02.2024
Deel:
emptyemptyLinkedIn icoon review Opklopper

Bureau Opklopper heeft een analyse gedaan tussen de twee grootste e-commerce platforms: Shopify en WordPress. We delen de SEO voor- en nadelen van beide platforms.

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om hun aankoop online te doen. Dit heeft ertoe geleid dat e-commerce de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt.

De meeste bedrijven die een online winkel starten, gaan aan de slag met Shopify (marktaandeel van 21%) of WordPress, WooCommerce (marktaandeel van 26%). Beide platformen worden door miljoenen mensen gebruikt en zijn op veel vlakken vergelijkbaar.

In de blogpost WooCommerce versus Shopify: welk platform is beter hebben we een algemene analyse gedaan van de twee platformen.

In deze blogpost focussen we puur op het gebied van SEO (Search Engine Optimization / Zoekmachine Optimalisatie).

Bureau Opklopper is een Shopify bureau dat in het verleden veel WordPress (WooCommerce) webshops heeft gebouwd en beheerd. We hebben meer dan 1.000 webshops gebouwd met Shopify én WordPress (WooCommerce). Logisch dus dat wij in deze blogpost een vergelijking van deze twee platforms maken. In deze blogpost focussen we op de SEO-mogelijkheden van Shopify en WordPress.

empty

Wat is SEO (Search Engine Optimization)?

Even een korte opfrisser voor lezers die (nog) niet weten wat SEO is. Weet je dit al? Scroll dan snel door!

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ of in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Simpel gezegd, gaat dit over het proces om je website te verbeteren met het doel de zichtbaarheid van jouw producten of diensten te verbeteren binnen zoekmachines zoals Google, Bing, DuckDuckGo en meer.

Hoe beter jouw pagina’s zichtbaar zijn in zoekmachines, hoe meer verkeer je krijgt. En hoe meer (relevant) verkeer je krijgt, hoe groter de kans is dat je jouw omzetdoelstellingen behaald.

Het zou goed kunnen dat je deze blogpost van bureau Opklopper via Google gevonden hebt. Bureau Opklopper besteedt veel tijd en liefde aan SEO van de website en blogposts.

Laten we nu verdergaan met waar je voor kwam. We delen nu onze analyse van de SEO-verschillen van Shopify en WordPress.

empty

Een overzicht: Shopify SEO versus WordPress SEO

In dit hoofdstuk delen we in het kort de SEO mogelijkheden, functies voor- en nadelen zijn van Shopify en WordPress. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op alle punten.

Wat zijn de voordelen van Shopify SEO?

Met wereldwijd meer dan een miljoen gebruikers is Shopify een van de meest toonaangevende platforms voor e-commerce. Het platform richt zich op gebruikers zonder al te veel technische kennis en biedt daarmee een zeer gebruiksvriendelijke oplossing.

Dit vinden wij de grootste voordelen van Shopify op SEO vlak:

  1. Snelle website laadtijd
  2. Optimalisatie voor mobiele apparaten
  3. SSL-certificaten
  4. SEO-basisfuncties
  5. Geoptimaliseerde CSS- en HTML-codering
  6. SEO-applicaties

Wat zijn de nadelen van Shopify SEO?

Dit vinden wij de grootste nadelen van Shopify op SEO vlak:

  1. Minder technische mogelijkheden
  2. Beperkt in het aanpassen van de linkstructuur
  3. Beperkte blogmogelijkheden
  4. Shopify kan meer kosten met zich meebrengen

Wat zijn de voordelen van WordPress SEO?

WordPress is een CMS met een gratis e-commerce plug-in: WooCommerce. Het platform en de plug-in zijn in principe gratis te gebruiken, maar veel van de benodigde functies vereisen een licentievergoeding, die je moet aanschaffen via andere plug-ins. WordPress is een stuk minder eenvoudig in gebruik dan Shopify, maar biedt daarentegen wel veel mogelijkheden voor maatwerk aan en zeker als het gaat om SEO-optimalisatie.

**Dit vinden wij de grootste voordelen van WordPress op SEO vlak:

  1. Maakt gebruik van aanpasbare SEO geoptimaliseerde code
  2. Breed scala een SEO plug-ins
  3. Zoekmachine vriendelijke URL’s
  4. Veel mogelijkheden voor bloggen
  5. Ondersteunt rich snippets / structured data

Wat zijn de nadelen van WordPress SEO?

Dit vinden wij de grootste nadelen van WordPress op SEO vlak:

  1. Vereist meer handmatige SEO-configuraties
  2. De websitesnelheid is over het algemeen trager
  3. Thema’s zijn niet automatisch geoptimaliseerd voor CSS en mobiel

We gaan nu meer de diepte in. Voor elk voor- en nadeel per platform lichten we toe wat dit voor jou betekent.

6 voordelen van Shopify voor SEO

Voordeel #1: Snelle laadtijd

De laadtijd van een website is een belangrijke factor van je website om twee redenen. Enerzijds is het een van de aspecten waarop Google je website rankt. Anderzijds verlaat maar liefst 53 procent van de gebruikers een website met een laadsnelheid van meer dan 3 seconden. Wie Shopify gebruikt, hoeft zich hier echter geen zorgen om te maken. Het platform heeft namelijk gemiddeld gezien een snellere laadtijd dan WordPress/WooCommerce.

De reden dat Shopify over een aanzienlijk snellere laadtijd beschikt, komt door twee factoren. Allereerst maakt Shopify gebruik van minder zware applicaties. En ten tweede worden alle Shopify webshops op het eigen platform gehost, waarmee ze een premium snelheid garanderen.

###Voordeel #2: Optimalisatie voor mobiele apparaten

De meeste online shoppers doen hun aankopen tegenwoordig via mobiel. Een mobiel geoptimaliseerde e-commerce winkel, is daarom onmisbaar. Google gebruikt mobiele optimalisatie daarnaast als een factor voor het ranken van websites. Wanneer je webshop niet goed werkt op een klein scherm, werkt dit dus in je nadeel. Dankzij deze geautomatiseerde optimalisatie, merk je direct een positief effect op je vindbaarheid.

Voordeel #3: SSL-certificaten

Binnen Shopify worden er altijd SSL-certificaten toegevoegd, ook als je je domein niet via Shopify registreert. Dit leidt ertoe dat alle webshops een SSL-codering van het hoogste niveau hebben. Naast dat dit hoge kosten bespaart, zorgt het ook voor een betere beveiliging van je website.

Voordeel #4: SEO-basisfuncties

Binnen Shopify staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Ze streven er dan ook naar om alle technische onderdelen binnen SEO zo gemakkelijk mogelijk te houden. Er zijn misschien niet heel veel mogelijkheden, maar de basis is er. Het platform maakt automatisch XML-sitemaps aan en biedt de mogelijkheid om belangrijke SEO-gegevens, zoals de meta-description, aan te passen.

Voordeel #5: geoptimaliseerde CSS- en HTML5-codering

Een van de belangrijkste kenmerken van Shopify is de goed geoptimaliseerde CSS- en HTML5-codering. In tegenstelling tot WooCommerce biedt Shopify een eigen CSS-editor aan: Liquid. De editor biedt een hoge mate van flexibiliteit en webshop eigenaren ervaren hierdoor snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.

Voordeel #6: SEO-applicaties

De Shopify App Store biedt een reeks SEO apps aan om de SEO efficiëntie van je webshop te verhogen. Een van deze handige apps is bijvoorbeeld Avada SEO Suite. Daarnaast zijn er nog verschillende andere apps beschikbaar.

4 nadelen van Shopify voor SEO

Nadeel #1: minder technische mogelijkheden

Helaas is het in Shopify niet mogelijk om te sleutelen aan de SEO-functies. Om de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk te houden, zijn de functies namelijk ingebouwd. Een nadeel hiervan is dat professionele developers websites niet verder kunnen verfijnen met meer complexe SEO-optimalisaties.

Nadeel #2: beperkt in het aanpassen van de linkstructuur

Een geoptimaliseerde interne linkstructuur is van cruciaal belang. Een onlogische linkstructuur beïnvloedt de gebruikerservaring en Google beoordeelt je website hierdoor lager. In tegenstelling tot WooCommerce biedt Shopify niet veel speelruimte als het gaat om het aanpassen van de interne linkstructuur.

Nadeel #3: beperkte blogmogelijkheden

Content is binnen SEO een belangrijke factor. Het aanbieden van rijke en relevante content heeft direct invloed op je SEO en de mate waarin Google je website beoordeelt. Helaas loopt Shopify op het gebied van blog mogelijkheden achter op WordPress. Het is mogelijk om binnen Shopify een blog te plaatsen, maar het is een klein onderdeel binnen het platform en bevat niet veel sterke functies. In vergelijking met WooCommerce is dit een van de grotere nadelen van Shopify.

Nadeel #4: Shopify kan meer kosten met zich meebrengen

In vergelijking met WooCommerce is Shopify duurder. Je betaalt € 29 per maand voor het basispakket. Voor WooCommerce betaal je slechts eenmalige kosten. Onze ervaring is daarentegen ook dat de hosting, het beheer, de doorontwikkeling en de kosten van WordPress juist meer kosten met zich kunnen meebrengen dan Shopify. De € 29 per maand die je betaalt voor Shopify is inclusief hosting en meer e-commerce functies dan WooCommerce aanbiedt. Hier lees je alles over de kosten van Shopify.

5 voordelen van WordPress voor SEO

Voordeel #1: Aanpasbare SEO geoptimaliseerde code

WordPress is opgezet met SEO als uitgangspunt. WooCommerce biedt, in tegenstelling tot Shopify, talrijke plug-ins die snel en makkelijk toegang hebben tot het design van je website. Hierdoor zijn er meer SEO optimalisaties mogelijk dan met Shopify.

Voordeel #2: breed scala aan SEO plug-ins

Webshops via WordPress hebben toegang tot een zeer sterke SEO plug-in, namelijk Yoast. Dit is niet voor niets de meest gebruike SEO optimalisatie tool ter wereld, en biedt de mogelijkheid om alles aan te passen. Denk hierbij aan het optimaliseren van meta-titels, meta-descriptions, afbeeldingen, beeldcompressies en server optimalisatie.

Voordeel #3: Zoekmachine vriendelijke URL’s

Via WordPress pas je eenvoudig de structuur van de permalinks aan. Op Shopify moeten bijvoorbeeld alle pagina’s op het tweede niveau zich onder de sitenaam/pagina linkstructuur bevinden, terwijl in WooCommerce een webshop ook op het hoogste niveau domein structuren mag hebben.

Voordeel #4: Veel mogelijkheden voor bloggen

WordPress is van origine een blogplatform en dit is in de loop der jaren alleen maar beter geworden. Een webshop binnen WordPress geeft je hiermee de mogelijkheid om je SEO naar een hoger niveau te tillen.

Voordeel #5: rich snippets

Binnen WordPress is het mogelijk om te werken met structured data. Deze ondersteuning is nodig, zodat je rich snippets kunt toevoegen. Dit soort structured data maakt het mogelijk om bovenin de zoekresultaten met relevante content te staan.

3 nadelen van WordPress voor SEO

Nadeel #1: Meer handmatige SEO configuraties vereist

Wie niet technisch is aangelegd, merkt dat WooCommerce minder eenvoudig in gebruik is dan Shopify. Shopify is een zeer laagdrempelig platform, terwijl voor WooCommerce technische basiskennis wel is vereist.

Nadeel #2: Thema’s zijn niet automatisch geoptimaliseerd voor CSS en mobiel

Hoewel WooCommerce in de basis extreem SEO vriendelijk is, zijn de WooCommerce thema’s niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Je zult dus of het thema zelf moeten optimaliseren (wat niet bij ieder thema mogelijk is), of je zult een sterk geoptimaliseerd thema moeten aanschaffen tegen een hogere licentievergoeding.

Nadeel #3: De websitesnelheid is over het algemeen trager

Het belangrijkste voordeel van Shopify is de hoge websitesnelheid. WooCommerce webshops bevatten hostingserverproblemen, siteplug-ins, beeldcompressies, database-optimalisatie en andere factoren die de laadsnelheid negatief beïnvloeden.

Conclusie: keuze tussen WordPress en Shopify SEO

Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Welk platform beter is voor SEO is al jaren een discussie en daarmee sterk afhankelijk van je wensen. Beide platforms kennen voor- en nadelen en welke het beste bij je past, hangt ook af van de technische kennis die je bezit.

Wie voor Shopify kiest, heeft een gebruiksvriendelijk platform in handen. Je webshop zal goed werken en er komt bijna geen maatwerk aan te pas. Aan de andere kant is het niet mogelijk om meer complexe en gedetailleerde SEO-optimalisaties door te voeren.

Kies je voor WordPress, dan krijg je een hoge mate van veelzijdigheid en bruikbaarheid, ondersteund door een sterk WordPress CMS. Het platform vereist meer kennis en is tijdrovender. Daarentegen biedt het wel uitgebreide kansen om je SEO optimaal in te richten.

Heb je advies nodig bij het maken van een keuze tussen WordPress en Shopify, neem dan contact met ons op.

Meer Shopify