In onze vorige blogpost hebben we het gehad over de voor- en nadelen van Shopify op SEO vlak. Een van de punten waar we het over hadden was dat het aanpassen van de URL-structuur binnen Shopify niet altijd even gemakkelijk gaat.
Bureau Opklopper krijgt als Shopify expert vaak de vraag wat de mogelijkheden binnen Shopify zijn qua structuur en opbouw van URL's.
De Shopify URL-structuur is de manier waarop de URL’s van producten en collecties in je webshop zijn opgebouwd. Het bewerken van de URL-structuur binnen Shopify is beperkt, daarom wordt soms getwijfeld aan hoe vriendelijk Shopify daadwerkelijk voor SEO is.
In dit artikel nemen we enkele elementen van de Shopify URL-structuur door, waaronder:
We zullen ook doornemen hoe je de structuur van bovenstaande URL's zelf kan aanpassen.
De standaard product URL-structuur binnen Shopify kan soms verwarrend of inconsistent lijken, dit kan onvriendelijk of onlogisch zijn voor zowel gebruikers als voor zoekmachines. Ook kan de standaard Shopify product URL-structuur zorgen voor duplicate product URL’s.
Producten worden gemaakt in de /products/ directory, hier een voorbeeld: www.webshop.nl/products/naam-van-product
Beperking 1: Het deel /products/ kan niet zomaar verwijdert of aangepast worden in de standaard Shopify editor.
Beperking 2: Het laatste deel van de URL, de productnaam of handle, in ons voorbeeld /naam-van-product/, komt uit de titel van de product en heeft beperkte mogelijkheden.
Volg deze stappen om de product URL-handle te bewerken:
Shopify URL's weerspiegelen de manier waarop de producten, collecties, blogposts en overige pagina's een structuur en naam hebben.
Als je product naamgeving is gebaseerd op een duidelijke beschrijving van het product, dan zijn de product URL's vriendelijk voor SEO. De SEO vriendelijkheid van je webshop wordt dus gedeeltelijk bepaald door hoe je producten, collecties, blogpost en overige pagina's een naam geeft.
Dus als je product titels invoert als SKU's of ISBN's - een reeks cijfers in plaats van woorden - zullen de product URL's waarschijnlijk niet erg SEO vriendelijk zijn.
In het voorbeeld hierboven zie je er voor de collectie titel en product naam willekeurige cijfers en letters gebruikt worden. Dit is voor de bezoeker noch voor Google prettig.
Een paar andere overwegingen voor een betere SEO m.b.t. de Shopify product URL zijn:
Zoals we al bij de product URL's voorstelden, moeten ook de collectie pagina's leesbaar en beschrijvend zijn in plaats van bijvoorbeeld overeenkomen met de categoriecodes van de voorraad.
De URL aanpassingen voor de Shopify collecties zijn vergelijkbaar met product URL aanpassingen, met vergelijkbare beperkingen wat betreft wat je wel en niet kunt bewerken. Collectie URL’s worden als volgt gemaakt: www.webshop.com/collections/naam-van-collectie, je kan alleen het gedeelte 'naam-van-collectie' aanpassen.
Ondanks dat het verplicht is /collections/ in de URL te behouden, kun je de URL van een collectie wel aanpassen. Enkele voorbeelden van collecties zijn:
Als je sub-collecties aan de Shopify URL-structuur wil toevoegen, is dat ook mogelijk.
We nemen nu stap voor stap door hoe je wijzigingen kan doorvoeren in de URL's van de collectie pagina's.
Wanneer je een collectie aanmaakt en er producten aan toevoegt, genereert Shopify standaard ook een gecanoniseerde productverzamelings-URL.
www.webshop.com/collections/body/products/softening-body-lotion-sensitive
Je kan zien dat het gedeelte /products/ hierboven een beetje ongelukkig is terecht gekomen. In veel gevallen wil je dit gedeelte verwijderen uit het URL.
Dit is echter via de standaard editor niet mogelijk. Op een meer geavanceerde manier kun je de product URL wel bijwerken en Shopify hiermee dwingen om op een meer SEO-vriendelijke manier naar de producten in een collectie te verwijzen.
Het is mogelijk om te forceren dat de URL van een product het volgende wordt: www.webshop.com/products/softening-body-lotion-sensitive
We zullen nu stapsgewijze de instructies geven hoe je dit kan doen door de Liquid bestanden aan te passen.
Standaard maakt Shopify van een URL bijvoorbeeld dit:
www.webshop.com/collections/body/products/softening-body-lotion-sensitive
Dit is hoe je de product URL in de collecties aanpast:
Als je ervoor kiest om deze optie te implementeren, moet je idealiter ook 301-omleidingen in je Shopify webshop van de collectie URL's naar de product URL's.
De standaardinstellingen voor Shopify blogs zijn een beetje vreemd. Met Shopify is het mogelijk meerdere blogs te hebben. Je kan een blog hebben over nieuws, een specifieke collectie of een specifieke designer.
Je kiest dus een titel van een blog, bijvoorbeeld 'nieuws'. Dan wordt de URL-structuur: /blogs/nieuws/titel-van-blogpost.
Dus als je je blog 'blog' noemt, krijg je misschien een structuur als /blogs/blog/titel-van-blogpost, wat waarschijnlijk niet is wat je verwachtte.
Als een website slechts één blog heeft, kiezen velen voor 'Nieuws', of je kunt de blog een merknaam geven, of wat je maar wilt. Het onderdeel van de URL /blogs/ blijft altijd staan, wat je ook kiest.
Dit is hoe je de URL van een blogpost aanpast:
Wanneer je de blog wijzigt waaraan een artikel is toegewezen, wordt er niet automatisch om een 301-omleiding gevraagd, dus deze moet je handmatig toevoegen.
Net als bij blogposts, collecties en producten, is wat binnen Shopify voor je e-commerce webshop kan worden bewerkt slechts het laatste deel van de URL. Pagina's zullen standaard binnen de mapstructuur 'Pagina's' leven. In de URL zie je /pages/titel-van-pagina/
Dit is hoe je de URL van een pagina aanpast:
Shopify URL's weerspiegelen de manier waarop je de producten, collecties, blogposts en andere pagina's een naam geeft. Als de webshop structuur op een zinvolle manier is georganiseerd, en niet te plat of dubbel is, is dit voldoende voor goede SEO-prestaties.
Hoewel de mogelijkheden van de URL configuratie beperkend kan zijn en duplicatie kan veroorzaken, wat niet ideaal is voor SEO, zijn er manieren om dit te beheren, vooral als je het vanaf het begin zo instelt om duplicatie te beheren.
In dit artikel hebben we veel van de gebruikelijke manieren besproken om die duplicatie en beperking van de URL-structuur te beheren.
Als je op je oude site gebruik maakt van een URL-structuur met veel lage en diepte, zoals met categoriën en subcategoriën, moet je van de te vore in kaart brengen hoe deze structuur er nu uit ziet en hoe je dit gaat bouwen binnen Shopify.
Voor elk(e) (type) URL moet een vervangende URL komen. De Shopify URL-structuur is wat je er zelf van maakt. Alhoewel er een paar overwegingen zijn waar je rekening mee moet houden om volledig te profiteren van organisch zoeken, is geen enkel contentbeheersysteem perfect, zelfs een op maat gemaakt CMS speciaal naar je behoeften. Dus ondanks een aantal beperkingen kan Shopify nog steeds een SEO-vriendelijke optie zijn voor jouw e-commerce webshop.
Hulp nodig met het correct instellen van de URL's binnen Shopify of een volledige data migratie naar Shopify? Shopify bureau Opklopper is Shopify expert en staat voor je klaar.
Klaar voor de zoete inval? Laten we van start gaan! Wij garanderen altijd een reactie binnen een etmaal.
Ps. Lukt het ons niet? Dan trakteren we op taart!